" />
Petak, Juni 5, 2020
Banner Top
Jusić: Sutra u 11 sati birat će se novi reisu-l-ulema Islamke zajednice

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu sutra u 11 sati okupit će se Izborno tijelo kako bi izabralo reis-l-ulemu za mandatni period od 2019. do 2026. godine. Birat će se između trenutno reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazović i Muamera Zukorlića, zastupnika u srbijanskoj skupštini i bivšeg sandžačkog muftije. 

– Ovih dana oba su kandidata imala priliku prezentirati svoje programe Izbornom tijelu po izbornim okruzima. Prema Pravilniku o izboru reisu-l-uleme, Izborno tijelo sačinjavaju: sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije (iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, zapadne Evrope, Amerike i Australije) , predsjednici Mešihata Islamske zajednice, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa – pojasnio je portparol IZ Muhamed Jusić, dodajući da će rezultati biti objavljeni odmah po okončanju glasanja.

Jusić je istakao da Islamska zajednica ne favorizira nijednog kandidata. 

– Nama je od suštinskog značaja da sačuvamo dignitet Zajednice i izbornog procesa i da su kandidati za ovu časnu funkciju po izbornim okruzima i u medijima Islamske zajednice imali jednaku priliku prezentirati svoj program- kazao je Jusić.   

Izvor: Avaz.ba

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS