" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Pokrenuta je procedura opoziva hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija, potvrđeno je u petak Hini iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, dva dana nakon što je on bio u Banjaluci na dan kada se tamo obilježavao neustavni Dan Republike Srpske. Ipak, izostala je reakcija državnog vrha zbog prisustva Dragana Čovića na svečanoj proslavi.

“Kao prvi, krenimo od Hrvatske – Hrvatska mora respektirati suverenost BiH i poštivati njen ustavni i pravni poredak pa tako i respektirati odluku Ustavnog suda koji je to slavlje proglasio neustavnim. Velika je pogreška, veliki gaf što je hrvatski veleposlanik bio tamo. Jako sumnjam da u Zagrebu, barem na nekom nivou nisu znali da Del Vechio ide u Banjaluku. Krivnja se svaljuje samo na jednu osobu koja nije sasvim, nije jedina kriva.” – rekao je Josipović gostujući u programu N1 televizije

Drži li vodu njegovo objašnjenje da nije bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja?

“Ja to ne znam, ali nije dobro da je bio tamo. Kažem, sumnjam da se u Zagrebu, barem na nekoj razini, nije znao da on ide u Banjuluku.”

Mediji u BiH bruje zbog odlaska Dragana Čovića na spornu proslavu. On je pak pozvao na jedinstvo, na dijalog. Je li vrijeme za tu suradnju s Miloradom Dodikom?

“Gledajte, on je predsjednik BiH. Mislim da je gospodin Čović pogriješio što je bio tamo. Na takvu neustavnu proslavu nije trebalo ići, a što se tiče njegovog poziva na suradnju, to je uvijek dobro došlo.”

Vlada je uoči izbora u BiH bila izričito angažirana, no sada Čovića ne komentira.

“Formalno gledajući, Vlada ne bi trebali komentirati ponašanje jednog istaknutog političara iz BiH, a to je Čović. No znamo kakve su njegove veze s Vladom, s HDZ-om, s Republikom Hrvatskom. Mislim da se tu mora očekivati od Vlade, barem od HDZ-a, da svom graničnom partneru upute kritiku”.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS