" />
Subota, Decembar 14, 2019
Banner Top
Joseph: Dodik slijedi politiku Moskve koja ne želi BiH u NATO-u

U intervjuu za RSE Edward Joseph, profesor Univerziteta Johns Hopkins kaže da tek treba da se vidi da li je sporazum lidera SDA, HDZ-a iSNSD-a istinska posvećenost i sporazumu o formiranju vlade.

– Teško je zamisliti kako će Milorad Dodik prihvatiti dogovor koji, u stvarnosti, ispunjava uslove iz MAP-a (Akcioni plan na putu ka članstvu u NATO). Mada je postignut dogovor u načelu, moramo da sačekamo na detalje da bismo videli da li je realno očekivati napredak BiH na putu ka članstvu u NATO, što je za nju ključno pitanje, kaže Joseph i dodaje:

– Moramo tek da vidimo šta pomenuti sporazum znači u pogledu ispunjavanja kriterijuma iz MAP-a. Ja sam sumnjičav da li je to dogovor koji zaista omogućava ostvarenje pomenutog cilja. Sasvim je jasno da Milorad Dodik slijedi politiku Moskve, a posljednje što ona želi jeste napredak regiona ka NATO-u, naročito nakon ulaska Sjeverne Makedonije i Crne Gore u ovu Alijansu, zatim gubitka njenog uticaja u Grčkoj. Dakle, napredak BiH ka NATO-u je posljednje što Rusija želi i Dodik će veoma pažljivo slijediti tu liniju.

On navodi da Sporazum u djelu koji se odnosi na NATO nosu dvosmislenu poruku. 

– To je veoma dvosmislena poruka, zbog čega sam zabrinut. Pominje se promovisanje odnosa, ali to nije svrha MAP-a. Potrebno je ispunjavanje kriterijuma koje ovaj dokument predviđa, odnosno reforme. Vidjećemo da li će Republika Srpska pod vođstvom Milorada Dodika biti spremna na to, kaze Joseph.

(Vijesti.ba)

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS