" />
Subota, Oktobar 19, 2019
Banner Top
JE LI KRAJINA SLIJEDEĆA: SDA, SBiH, HDZ BiH, A-SDA i nezavisni zastupnik formirali većinu u ZDK

SDA, SBiH, HDZ BiH, A-SDA i jedan nezavisni zastupnik potpisali su danas dokument “Programski principi djelovanja na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2018. – 2022. godina”, čime je zvanično formirana skupštinska većina sa 18 od 35 poslanika u Skupštini ZDK.

Dokument sadrži 22 principa zajedničkog djelovanja, koji su sažeti u četiri poglavlja, i to kontinuitet stabilizacije kantona, odlučna borba protiv korupcije i nepotizma, zapošljavanje i podrška privredi, te efikasno djelovanje u svim sektorima važnim za život građana u ZDK.

Također, 18 zastupnika potpisalo je i akt kojim se rukovodstvo Skupštine ZDK obavještava da je formirana nova skupštinska većina u ZDK, a posebnim aktom zatraženo je održavanje Kluba Bošnjaka.

Nakon potpisivanja koalicionog sporazuma, slijede konkretne aktivnosti na formiranju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, prije svega rekonstrukcija rukovodstva Skupštine i izbor skupštinskih radnih tijela, izbor delegata u Dom naroda FBiH, kandidiranje mandatara i izbor nove Vlade.

Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK, nakon potpisivanja je poručio da očekuje da će ove aktivnosti provesti ubrzanom dinamikom, kako bi se mogli posvetiti realizaciji usaglašenih principa.

O sličnom scenariju u Krajini priča se već duže vrijeme iako realizacija još uvijek nije postignuta. Sudeći po ovom što se desilo u Zeničko-dobojskom kantonu, nije nemoguće da se nešto slično desi u Krajini.

Tags: , , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS