" />
Petak, Oktobar 18, 2019
Banner Top
Izraelske farmaceutske firme vrše ispitivanje lijekova na palestinskim zatvorenicima

Izraelska univerzitetska profesorica, palestinskog porijekla, Nadera Shalhoub-Kevorkian, u utorak je otkrila da su izraelske okupacijske vlasti izdale dozvole velikim farmaceutskim firmama za obavljanje ispitivanja na palestinskim i arapskim zatvorenicima, izvijestila je Felesteen.ps.

Ova profesorica sa Hebrejskog univerziteta je, također, otkrila da su izraelske vojne kompanije testirale različita oružja na palestinskoj djeci i izovodili su te testove u palestinskim kvartovima u okupiranom Jerusalemu. Govoreći na Univerzitetu Columbia u New Yorku, Shalhoub-Kevorkian je rekla da je prikupila te podatke tokom istraživačkog projekta na Hebrejskom univerzitetu. „Palestinske teritorije su laboratoriji”, rekla je.

U govoru, pod nazivom „Disturbing Spaces – Violent Technologies in Palestinian Jerusalem”, profesorica je kazala: „Oni provjeravaju je li bolje da koriste plinske ili smrdljive bombe; plastične ili platnene vreće; da nas tuku puškama ili čizmama.”

Prošle sedmice su izraelske vlasti odbile predati tijelo Faresa Barouda, koji je preminuo u izraelskim zatvorima, nakon što je dugo patio od brojnih bolesti. Njegova porodica strahuje da su na njemu vršeni testovi takve vrste, te da Izrael ne želi da se to otkrije kroz forenzičku istragu.

U julu 1997. godine, izraelski list Yedioth Ahronoth, pozivajući se na Daliju Itzik, tadašnju predsjednicu parlamentarnog odbora, objavio je da je izraelsko Ministarstvo zdravstva dalo farmaceutskim firmama dozvolu da svoje nove lijekove testiraju na zatvorenicima, uz napomenu da su testovi već provedeni na 5.000 osoba.

Robrecht Vanderbeeken, iz belgijskog ACOD sindikata, upozorio je u augustu 2018. godine, da je stanovništvo Pojasa Gaze podvrgnuto „izgladnjivanju i trovanju, a vrše se otmice i ubistva djece zbog njihovih organa.”

Ranije je palestinski ambasador pri UN-u, Riyad Mansour, rekao da tijelima Palestinaca ubijenih od strane izraelskih sigurnosnih snaga, kada ih izraelske vlasti vrate njihovim porodicama, „nedostaju rožnjače i drugi organi, što potvrđuju prošli izvještaji o krađi organa od strane okupatorskih vlasti.”

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS