" />
Petak, Novembar 22, 2019
Banner Top
Izetbegović u “Dnevniku D”: Poslao poruku Bh. bloku, SDP-u i Dodikovom SNSD-u

Gost “Dnevnika D” FTV-a sinoć je bio predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Govorio je o procesu formiranja vlasti, odnosima s Bh. blokom i drugim političkim akterima u BiH, svojoj stranci…

– Iznenadio sam se odnosom Bh. bloka, koji traje četiri mjeseca. Prvo su htjeli da odstrane SDA, a sada odstranjuju sebe. BiH baš treba saradnju ta dva patriotska segmenta, jednog koji se oslanja na bošnjačko izborno tijelo, a to je SDA, i Bh. blok, koji se oslanja na lijevo, građansko, bosansko izborno tijelo. To dvoje ne treba sudarati, nego da ide paralelno, zajedno. Posljednja odluka je finale tog odnosa. Mislim da ta stvar još nije završena i postoji mogućnost da se stvari postave na pravo mjesto. Niko ne ide na izbore da bude opozicija, niti im narod i glasači daju glasove zbog toga. Ovaj momenat je možda najteži u posljednje 23 godine – rekao je na početku Izetbegović.

Na pitanje ko je, po njegovom mišljenju, prevagnuo unutar Bh. bloka predsjednik SDA je rekao:

– Očigledno je da je prevagnula Naša stranka i neki mladi ljudi u SDP-u, koji nisu bili tu u ratu i koji ne vide stvari kako bi trebalo da ih vide, jer nisu prošli neka iskustva. Razgovarao sam s Komšićem, on bi se uhvatio u koštac s onima koji su pravi problem za BiH, to su oni koji dovode u pitanje terotorijalni integitet i kreiraju krize. Problem ove zemlje je ono što je dr. Silajdžić nazvao “uzimanje sa švedskog stola”. Uzimanje onoga što ti odgovara od Dejtona, presuda Ustavnog i Haškog suda, zakonima… Govorim prije svega o SNSD-u, a HDZ često koristi ono što radi lider SNSD-a za svoje ciljeve, ali se oni ne mogu porediti s onim što radi SNSD, jer oni direktno drmaju temelje države -rekao je Izetbegović. 

Predsjednik SDA komentirao je i situaciju koja čeka onoga ko će preuzeti vlast.

– Mi smo u izvjesnoj mjeri uspjeli popraviti što smo zatekli nakon SDP-a, posebno u odnosu na srpski blok. Sada je nešto malo bolje, nego kada smo preuzeli prije četiri godine. Često nam govore da želimo hegemoniju i pravimo grešku kakvu su pravili Srbi u SFRJ, ali i da popuštamo. Ne može biti oboje. Mi se trudimo da popravljamo stanje u državnim insitucijama i imamo balans – rekao je Izetbegović.

Komentirao je i ko su potencijalni partneri SDA, ukoliko to ne bude Bh. blok.

– To su svi oni koji su izvan Bh. bloka. S obzirom na varnice između SDA i Radončića, mi smo imali reletivno dobru saradnju s ostalim kadrovima SBB-a. Ako isključimo frustraciju Radončića, s SBB-om se relativno dobro funcioniralo. Nije nemoguće da se tako nastavi. Tu su stranke koje su izašle iz SDA, s kojima smo bili 25 godina i na nekim rivalstvima se rastavili, ali vidimo na isti način prioritete zemlje. Sretali smo se sa te tri stranke (A-SDA, PDA i SBB, op. a.). Napravili smo sporazum sa SBiH u kantonima, tu su trojica iz Nezavisnog bloka na nivou FBiH, tako da to kreće u tom smjeru i ubrzat će se ako SDP odluči da im je preče jedinstvo Bh. bloka… – zaključio je Izetbegović.

Komentirao je i pismo intelekutalaca Bh. bloku u kojem se ova stranačka grupacija upozorava na pogubnost koalicije s SDA.

– Bh. intelektualci ili su naivni ili nisu nimalo naivni. Kao da namjerno žele da razbiju garant stabilnosti države ili rade za lidere koji žele izbaciti ovaj blok i onda ući u vlast. Pazite, 75 posto ruku u parlamentima pripadaju strankama koje oni nazivaju nacionalnim. A na trenu, 95 posto načelnika je iz tih stranaka. U tim okolnostima kažete da s njima nećete, pa s kim hoćete? U BiH su odnosi takvi, narod tako glasa, a politika je umijeće mogućeg i valja nešto raditi. Uvijek su napadi na SDA. Gdje je bila Armija BiH, a politički SDA, tu se razvila demokratija i ozračje u kojem lijeve stranke postoje. Razumijem zašto nas ne vole SNSD i HDZ, jer ne dobijaju od nas što bi htjeli, ali zašto nas ne vole bh. patriote. Ta stranka je i njima omogućila prostor za nešto čega nema u Banjoj Luci, Širokom Brijegu… Nas su stranci gurali da prihvatimo podjelu BiH i nismo prihvatili. Moj otac je predao nadvlast OHR-u, da bi Srebrenica, Brčko, ostali u BiH. Ne razumijem taj nepravičan i neistinit odnos prema SDA – rekao je Izetbegović.

O onome što je urađeno u posljednjem mandatu i kritikama opozicije Izetbegović je rekao:

– Oni koji nas sprečavaju da donesemo zakon o radu, akcizama, koji su tvrdili da će sve poskupjeti, sada se prave ludi. Neka uđu sa nama u vlast da zajedno poguramo. Stavljaju prepreke reformskim procesima, pa kažu da nije dovoljno urađeno. U datim okolnostima urađeno je relativno dosta. Ako BiH ima veću prosječnu plaću nego Srbija, daleko je manje zadužena nego Srbija i Hrvatska, ako smo prvi po rastu broja turističkih noćenja i izvozu, onda nije toliko loše. Građanska bosanska opcija treba da se proširi u cijeloj BiH, a ne da napada drugu patriotsku opciju, koja je SDA – rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA komentirao je i najavu apelacije Ustavnom sudu BiH u vezi imena Republike Srpske, za koju je rekao da je postupno došlo vrijeme za nju.

– Promjena naziva RS nije zanovijetanje. Sada je 15 posto Bošnjaka i Hrvata svedeno na 1,5 posto u vlasti, nema bosanskog jezika, imamo potpuno asimetrične načine zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ne da se negiraju ratni zločini, nego da se i slave zločinci. Karadžić je odlikovan. Sada je momenat da se kaže da je dosta, kada treba ući u vlast sa SNSD-om. Dati vlast Tegeltiji umjesto Zvizdiću i dopustiti da zaustavi NATO put. To nije dogovor s Miloradom Dodikom. Mislim da ćemo dobiti zaustavljanje i uozbiljavanje Milorada Dodika. Ako želite u vlast, morate poštovati Ustav i zakone, ne možete napraviti supremaciju entiteta nad državom. Nećemo ići s apelecijom ako se promijeni supstanca – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je na kraju poslao još jednu poruku, prije svih, SDP-u:

– Ako izostane njihova podrška, neka se ne čude ako mi neke stvari prihvatimo koje im se neće svidjeti.

Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS