" />
Izetbegović: SBB i DF su donijeli prevagu i pomogli da se pritisak krize umanji

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, u intervjuu za Faktor naveo je razloge zbog kojih još nije formirana vlast na federalnom i državnom nivou, koliko je za to “kriva” SDA, kao i Dodikovom aktueliziranju pitanja granice između Srbije i BiH. 

Izetbegović je, također, pojasnio i kako funkcionira saradnja SDA sa SBB-om i DF-om.

Prvi rezultati

– Uhodavamo se i prvi rezultati su tu. Struktura vlasti se postupno formira, usvojen je rebalans budžeta FBiH, infrastruktura se gradi sve intenzivnije, usvojen je Zakon o demobilisanim borcima itd. SBB i DF su donijeli prevagu i pomogli da se pritisak krize, u koju nas namjerno uvode domaći, ali i neki strani akteri, umanji. 

Upitan na koje strane aktere misli, odgovorio je: 

– Dio ambasadora koji šute i mute. Šute kada vlasti u RS dodjeljuju odlikovanje Radovanu Karadžiću, kada organiziraju protuustavne referendume, ali mute protiv najjače bošnjačke i patriotske stranke. Pomagali su u pokušajima da nas, izborne pobjednike, izbace iz vlasti. Nisu uspjeli.

Govoreći o tome što vlast na državnom i federalnom nivou još nije konstituirana, on je rekao da je sve stalo zato što predstavnici SNSD-a ne poštuju Ustav i zakone ove zemlje, odnosno što pokušavaju da nametnu volju entiteta u sferi odbrane i vanjskih poslova, dakle, u sferi onoga što je isključiva nadležnost države.

– Rješenje je uvijek tu, spremni smo formirati vlast uz jedan jednostavan i jedini logičan korak – da se Vijeće ministara koje će u ovom mandatu predvoditi kadar SNSD-a obaveže da će raditi u skladu s Ustavom BiH i poštujući vladavinu zakona. 

Kada je u pitanju Federacija, imamo sličan problem, predstavnici HDZ-a iznesu korektan stav da ne treba ničim uvjetovati formiranje vlasti, a onda postave nekorektan uvjet – hitne izmjene Izbornog zakona koje ne uspijevamo dogovoriti već 14 godina. I još – rješenje očekuju od SDA! Predsjednik HDZ-a je prije nekoliko godina odbio rješenje koje je nudio predstavnik EU Štefan File (Fule) po ovom pitanju, HDZ ne nudi nikakvo novo rješenje, ali pojačava krizu cijeneći da će pritisak natjerati one kojima je stabilnost BiH na srcu da “rode” rješenje. Mislim da je to krivi i nefer pristup. Svi koji imaju minimum odgovornosti prema građanima BiH, prema svom narodu i glasačima, morali bi prestati s ucjenama.Uprkos svemu, uvjeren sam da će razum prevladati i da će i jedni i drugi odustati od nemogućih zahtjeva. Jesen će donijeti smirenije rješenje – rekao je lider SDA.

Uprkos tome što HDZ i SNSD kao krivce vide SDA, Izetbegović je to negirao.

– Nema krivice SDA osim ako smo u krivu što insistiramo na Ustavu i vladavini zakona. Predsjednik SNSD-a već deceniju kreira manje ili veće krize u BiH, a predsjednik HDZ-a mu se ne suprotstavlja, već mu uglavnom drži stranu. Primjer za taj čudni i pristrasni odnos predsjednika HDZ-a, za njegovu popustljivost prema Dodiku, jeste njegov odlazak u Banju Luku na proslavu 9. januara, a izostanak s dženaze u Srebrenici. Tako je to i u svemu ostalome – rekao je Izetbegović.

Neka pokažu šta znajuGovorio je i o formiranju vlasti u Sarajevskom kantonu, o aktuelnoj većini, odnosno je li na pomolu dogovor s Demokratskom frontom i SBB-om.

– Treba im dati još nekoliko mjeseci da pokažu šta znaju, odnosno šta ne znaju. Svakog dana naprave neki gaf, pokušaju sebi i sebi bliskima nešto uzeti iz državnih fondova i budžeta. O projektima samo pričaju, ništa konkretno se ne radi, projekte nižih nivoa koče i zaustavljaju – rekao je Izetbegović.

Pitanje rješavanja granica između BiH i Srbije

Komentirao je i pitanje rješavanja granica između BiH i Srbije.

– Ja sam odbio da izmjene granice koje je predlagao predsjednik Srbije Vučić prihvatim na zatvorenom sastanku, bez angažiranja stručnih komisija i mimo javnosti – kazao je predsjednik SDA te pojasnio da su ranije Ivanić i Čović prihvatili prijedlog, a da je on tražio da se dostavi u pisanoj formi i da se njime pozabave mješovite stručne komisije dviju zemalja.

Dodao je da to nikada nije službeno urađeno.

– Osim ovoga, Čović je, vjerovatno u želji da pridobije naklonost Vučića, bez ikakve konsultacije s Ivanićem i sa mnom, ponudio da BiH “prati stavove Srbije kada je u pitanju odnos prema Kosovu”. I tako smo, umjesto dogovora sa Srbijom, dobili incident jer sam ja bio prisiljen da na pres-konferenciji demantiram Čovića i branim suverenitet BiH – kazao je Izetbegović

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS