" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentarisao je posljednju pravosudnu aferu čiji je jedan od aktera predsjedavajući Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

“Mislim da gospodin Tegeltija ne bi sebi smio dozvoliti, uopšte, da ulazi u komentare i intervencije po pitanju predmeta, potpuna jedna protivzakonita pozicija. To je nedvosmisleno tako. Da li je tu nuđen neki novac i ko je tu eventualno uzeo novac, to treba dokazati. Samo ovo je dovoljno da ga diskvalificira, nije to sebi trebao dopustiti”, kazao je Izetbegović u intervjuu za MTV Igman.

Poručio je da se svi slažu da situacija sa pravosuđem nije dobra i da su potrebne korjenite promjene.

“Evo i u najnovijem izvještaju Evropske unije jedan od uslova za Bosnu i Hercegovinu je novi zakon o VSTV-u. Imali smo tu i posjetu gospodina Reinharda, koji se bavio Zapadnim Balkanom, koji je dobar posao uradio u Makedoniji, i čija je ekspertiza upravo borba protiv korupcije. Mislim da slijedi jedna akcija Evropske unije koja će nam biti od pomoći da dovedemo u red rad pravosuđa u BiH, samo će to naravno da potraje”, poručio je Izetbegović.

Ured disciplinskog tužioca podigao je disciplinsku tužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije. U saopštenju se navodi da je tužba podignuta zbog susreta sa Nerminom Aleševićem o kojem su mediji izvještavali ovih dana.

Istovremeno je Tegeltija u saopštenju VSTV-a naveo da je zatraženo njegovo privremeno udaljavanje od dužnosti u “viber poruci od zamjenika glavnog disciplinskog tužioca”.

“Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi ista nije dostavljena”, navodi Tegeltija.

On je u saopštenju naveo da od uzima godišnji odmor tokom kojeg će VSTV voditi dvije potpredsjednice.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS