" />
Subota, Oktobar 19, 2019
Banner Top
Izetbegović: Negiranje genocida ušlo je u perverznu fazu – fazu slavljenja

Sjećanje na genocid je živo cijelu godinu, ali ono kulminira na ovaj teški dan, kada se svi okupimo u Srebrenici.

Kazao je ovo predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, uoči komemoracije i dženaze za 33 žrtve genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.

– Ne samo u našoj zemlji, diljem svijeta se obilježava ovaj dan. U Engleskoj naprimjer, diljem te zemlje se obilježava ovaj dan, diljem Evrope, u Kandadi, na drugim kontinentima – kazao je Izetbegović.

Poručio je kako “treba čuvati sjećanje i tražiti dobre ljude diljem svijeta, a naročito ovdje u BiH”.

– Naročito među Srbima naći dobre ljude i pokušavati popraviti stanje i učiniti da se može živjeti zajedno nakon svega što se desilo.

Govoreći o negiranju genocida i glorifikaciji počinilaca genocida, Izetbegović je rekao kako “genocid ne samo da je negiran već je ušao u jednu takoreći perverznu fazu – fazu slavljenja”.

– To je strašno. Ovi koji su nas spriječili da donesemo zakone kojima bismo sankcionirali negaciju genocida su na kraju ušli u tu fazu i tu je međunarodna zajednica pala na ispitu. Definitivno su trebali to spriječiti, jer to je jedno civilizacijsko posrnuće i međunarodne zajednice i svih koji su takvu stvar zamislili, uradili, i dopustili – poručio je Izetbegović.

Dodao je kako misli da će se u narednom periodu morati dogoditi nešto u međunarodnoj zajednici “jer ne samo da negiraju genocid, ne samo da slave zločince, nego žele da završe projekat zločinaca”.

– Govori se o tome da će se dovršiti podjela BiH, tako da je vrijeme da iz te pospanosti se probudi i međunarodna zajednica i da uradi onaj dio posla koji je isključivo njen. Često govore: “Pa to je vaša zemlja, to je vaš posao”. Ne. Mi samo čekamo da oni obave svoj dio posla – kazao je Izetbegović.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS