" />
Srijeda, Maj 27, 2020
Banner Top

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović oglasio se danas saopćenjem za javnost u povodu sve češćih i agresivnijih uvreda izrečenih na račun žrtava genocida u Srebrenici i Bošnjaka općenito u kojem navodi da je negacija genocida nad Bošnjacima prešla u fazu njegove glorifikacije.

– Sramotna je i neljudska šutnja političke, intelektualne i vjerske elite srpskog naroda u Srbiji i Bosni i Hercegovini na divljačke i morbidne uvrede koje Milorad Dodik i drugi srpski zvaničnici sve češće i agresivnije izriču na račun žrtava genocida u Srebrenici i Bošnjaka općenito – ističe Izetbegović, navodeći da se ne radi o sporadičnim i izoliranim incidentima, nego o rastućem trendu.

Istovremeno, upozorava da je negacija genocida počinjenog nad Bošnjacima prešla u fazu njegove glorifikacije, te da takva pojava i takav odnos spram genocida nije zabilježen nikada u historiji i nigdje u svijetu.

– Cinične i pakosne uvrede koje je o rahmetli Hatidži Mehmedović i žrtvama genocida u Srebrenici napisala potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Vjerica Radeta samo su posljednje u nizu. Slične uvrede izricao je i ranije presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji još uvijek ima mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije – podsjeća Izetbegović.

Nadalje navodi da je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, gostujući u glavnom gradu Srbije u programu jedne srbijanske televizije, izvrijeđao vjerske osjećaje Bošnjaka muslimana anticivilizacijskim izjavama o ezanu, muslimanskom pozivu na molitvu, te da ih je prije toga nazivao „okupatorima Podrinja“.

– Svakodnevno negira njihov maternji bosanski jezik. A sada pokušava revidirati i ranije usvojene izvještaje institucija entiteta RS o genocidu u Srebrenici.  Članovi njegove političke partije također javno vrijeđaju žrtve genocida. Da nije riječ samo o stavovima pojedinaca, nego i o institucionalnom djelovanju, svjedoči dodjela odlikovanja entiteta RS presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugima – smatra Izetbegović.

Mišljenja je da sve to traje već predugo i da je prevršilo svaku mjeru, a da se vodeći srpski politički i vjerski autoriteti u Bosni i Hercegovini i Srbiji nijednom nisu jasno, nedvosmisleno i javno ogradili od spomenutih stavova.

Predsjednik SDA naglašava da ta njihova šutnja zlokobno podsjeća na istu onu šutnju koja je ohrabrila i omogućila užasne zločine počinjene u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, a koji su kulminirali genocidom u Srebrenici.

– Ako srpski prvaci zaista poštuju Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, kao što to često javno tvrde, krajnje je vrijeme da progovore i reaguje na ove uvrede.  Nastave li da šute, shvatićemo to kao njihovu poruku da odobravaju sve uvrede izrečene na račun Bošnjaka i žrtava genocida u Bosni i Hercegovini. A takva njihova poruka Bošnjacima i Bosni i Hercegovini sigurno će dovesti u pitanje dalji proces pomirenja i normalizacije odnosa – zaključio je Izetbegović.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS