" />
Ponedjeljak, Maj 25, 2020
Banner Top

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda, a tada su naglašeni bliski i dugotrajni odnosi dvije zemlje.

Istaknuta je stalna podrška prijateljske Velike Britanije u procesu evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, kao i presudna uloga britansko-njemačke inicijative u pokretanju reformskog procesa i ubrzanja EU integracije.

Predsjedavajući Izetbegović izrazio je uvjerenje da izlazak Velike Britanije iz EU neće utjecati na bilateralne odnose dvije zemlje, te da će Velika Britanija nastaviti snažno podržavati BiH na njenom putu ka EU i NATO-u.

Data je podrška identificiranju oblasti iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, o kojima bi BiH i Velika Britanija mogle pregovarati i koje bi mogle biti predmetom bilateralnih sporazuma dvije države.

Razgovarano je i o potrebi ukidanja ili pojednostavljenja viznog režima za državljane BiH, čime bi se potaknula veća razmjena ljudi i povećao obim robne razmjene.

Tokom sastanka sagovornici su razgovarali i o londonskom Summitu o zapadnom Balkanu, održanom u julu, na kojem je potvrđen veći angažman Velike Britanije u razvoju BiH i regije.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović poželio je uspjeh u radu novoimenovanom ambasadoru Fieldu, u kome BiH vidi iskrenog prijatelja i poznavaoca ovdašnjih prilika, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS