" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Ne znam kako možemo pomiriti slobodu govora i izražavanja sa boljim uređivanjem interneta

Piše: Frank Bruni

Nora Ephron je jednom napisala fantastičan esej o trajektoriji svoje i tuđih zaljubljenosti u email, od oduševljenja otkrićem tog brzog, novog načina komunikacije do pakla što ne možemo da ga isključimo.

Ja se tako osjećam prema cijelom internetu.

U početku je to bio san o širenju znanja i boljoj povezanosti, da bi prerastao u noćnu moru manipulantskih, zadrtih stavova i metastazirane mržnje.

Prije nego što je počeo slati bombe Baracku Obami, Hillary Clinton i drugima, Cezar Sayoc je ohrabrenje pronašao online – u smislu da je mogao urlati od ozlojeđenosti i bijesa na pozornici gdje ne samo da ga niko nije kritizirao zbog toga već su mu i odgovarali na isti način. U trenutku kada je uhapšen na Floridi, “Sayoc se uklapao u poznati profil modernog ekstremiste, radikaliziranog online i uvučenog u vrtlog stranačkog bijesa”, naveo je The Times.

Roberth Bowers, optužen za ubistvo 11 Amerikanaca jevrejskog porijekla u Pittsburghu jutro poslije hapšenja Sayoca, čuvao je svoje ludilo i gajio krvave fantazije u tom istom online vrtlogu. Dok je Sayoc svoje gadne niše stvorio na Facebooku i Twitteru, Bowers je našao još sigurniju luku za svoje rasističke, ksenofobične, antisemitske strasti na GAB-u, dvije godine staroj društvenoj mreži koja služi kao odgajalište bijelih nacionalista. Tu se skupljaju, saosjećaju i podstiču jedni druge sa efikasnošću koja ne postoji offline.

Dyllan Roof je na internetu sa njegovom privatnošću i anonimnošću istraživao bjelački rasizam i formulirao svoje zlo uvjerenje da je nasilje neophodno. Onda je otišao u crkvu u Charlestonu, Južna Karolina, i ubio devet Afroamerikanaca u junu 2015.

Na Facebook je Alek Minassian postovao zakletvu da će “podsticati pobunu” među muškarcima u “nevoljnom celibatu” koji žene oko sebe ne mogu zainteresirati za seks. Onda je svojim kombijem pokosio desetoro u Torontu u aprilu.

Enklave interneta oblikovale su viđenje svijeta svih ovih muškaraca.

Internet je alatka bez premca za učenje, povezivanje i konstruktivnu izgradnju zajednica. Ali je bez konkurencije kada je riječ o širenju laži, sužavanju interesiranja i eroziji općeg dobra. On stvara teroriste. On sije neprijateljstvo širenjem kombinacije tačnih i netačnih podataka da na kraju nije moguće odrediti šta je istina a šta nije.

Na konferenciji u Bruxellesu, Tim Cook, izvršni direktor Applea, upozorio je da “platforme i algoritmi koji su obećavali da će nam poboljšati živote zapravo pogoršavaju najgore ljudske tendencije”.

“Otpadnički pojedinci, pa čak i vlade, iskoristili su povjerenje korisnika da bi produbili invazije, podstakli nasilje i potkopali naš zajednički osjećaj šta je istina a šta nije”, rekao je on.

To je rekao 24. oktobra – prije Sayocovog hapšenja, prije Bowersovog sumanutog pohoda, prije nego što je Jair Bolsonaro, desničarski populista, pobjedio na predsjedničkim izborima u Brazilu. The Times je objavio da su Bolsonarove pristalice navodno pokušale naškoditi njegovom protivniku tako što su Facebookovu aplikaciju za poruke WhatsApp preplavile “političkim sadržajem prepunim pogrešnih informacija o lokacijama i radnom vremenu biračkih mjesta”.

U tom istom članku se navodi da je pretraga riječi “Jevreji” na foto-siteu Instagram 29. oktobra dovela do 11.696 postova sa hashtagom #jewsdid911 gdje se oni krive za napade na Svjetski trgovinski centar 11. septembra, uz još isto tako groteskne slike i snimke koji demoniziraju Jevreje. Antisemitizam možda jeste drevan, ali ovaj način isporuke antisemitizma je potpuno moderan.

Ne znam kako možemo da pomirimo slobodu govora i izražavanja sa boljim uređivanjem interneta, ali sam siguran da moramo tom izazovu pristupiti što prije i ozbiljnije nego do sada. Demokratija je ugrožena. Kao i naši životi.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS