Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Pierre Weijers iz Holandije prošle godine je prešao na islam i ovo mu je prvi ramazan, odabrani mjesec za muslimane, da posti.

Pedesetjednogodišnji Weijers radi kao savjetnik pri Vatrogasnoj brigadi u Amsterdamu, a na islam je prešao u oktobru prošle godine.

Dodao je kako mu nije teško postiti, te da je ispostio šest dana prije početka ramazana, kako bi se navikao na post.

– Prije ramazana nisam znao šta me čeka, mislio sam da će mi biti teško, ali sada ide lako. Nastojim teravih-namaz i sabah-namaz klanjati u džamiji, jer uživam u ibadetu – rekao je Weijers.

Dodao je kako su mu velika podrška u ramazanu i komšije muslimani.

– Pošto iftarim sam, komšije svako veče pošalju hranu i paze na mene. Nastoje da ne osjećam samoću. To je nešto divno – rekao je Weijers.

Dodao je kako je u prošlosti imao mnogo privatnih problema i da su mu upravo komšije pomogle da prebrodi teški period.

– Komšije su mi poklonile knjigu o islamu i videozapise kako bi mi pomogli da se osjećam bolje. Nakon toga su me pitali kad ću biti musliman, a ja sam rekao nikad. Ali, toliko me dojmilo to što sam istraživao i o čemu sam čitao da sam shvatio kako je islam vjera koju tražim – pojasnio je Weijers.


Smatra kako je ajet, odlomak iz Kur’ana koji ga je podstakao da bude musliman jeste: “’Gospodar tvoj naređuje da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite“.

Dodao je kako su članovi njegove porodice kršćani.

– Kada sam čuo da među daljim rođacima ima muslimana, bio sam veoma iznenađen, ali majka, braća i sestre i moje kolege su veoma dobro reagirale na moju odluku – rekao je Weijers.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS