" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Bosna i Hercegovina bi mogla odustati od Akcionog plana za članstvo (MAP) i okrenuti se prema Individualnom akcionom planu partnerstva sa NATO-om (IPAP). Ova priča je sve glasnija posljednjih dana među političarima, odnosno političkim partnerima koji imaju obavezu formirati vlast na državnom nivou u Bosni i Hercegovini nakon oktobarskih izbora od prošle godine.

Akcioni plan za članstvo (MAP), na koji se BiH ranije odlukom predsjedništva obavezala, je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO savezu, dok je IPAP potpuno drugačijih karakteristika. Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) predstavlja najintenzivniji oblik bilateralne saradnje NATO sa zemljama koje nisu članice ovog saveza, te nemaju ni aspiracije da to postanu. Susjedna Srbija ima poptisan IPAP sa NATO savezom.

BiH također ima potpisan IPAP, ali se sada govori o mogućnosti njegovog prepakivanja i prilagođavanja načinu djelovanja Srbije i NATO-a.

Ovaj mehanizam saradnje nastao je 2002. godine na samitu zemalja članica NATO-a u Pragu, sa ciljem da se uspostavi sveobuhvatnija saradnja sa partnerskim zemljama, kao i da ona bude što je moguće više prilagođena potrebama i interesima svakog od partnera.

“SNSD nema ništa protiv da postoji saradnja BiH sa NATO i da se dogovara na godišnjem nivou, ali da u bilo kojoj vrsti sporazuma o tome mora jasno biti naznačeno da to ne podrazumijeva MAP, niti put za članstvo u NATO”, rekao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

– To je SNSD prijedlog i način na koji je saradnja sa NATO prihvatljiva. Podrazumijeva da saradnja sa NATO bude na onom nivou na kojem trenutno sa NATO sarađuje Srbija i to je nešto sa čim nemamo problem – rekao je Kovačević.

U medijima se posljednjih dana pojavljuju informacije da pojedini dijelovi međunarodne zajednice asistiraju Miloradu Dodiku u nametanju ovog rješenja, odnosno u ubjeđivanju SDA i ostalih partnera da prihvate IPAP.

Obzirom da ovaj nesporazum oko NATO-a koči uspostavu vlasti na državnom nivou već osam mjeseci, postoji realna mogućnost da suprostavljene stranke mijenjau svoj stav.

Zagovornici članstva BiH u NATO pribojavaju se da bi SDA svojim glasačima IPAP mogla predstaviti jednako važnim korakom ka NATO-u, kao što je i MAP, dok bi Dodik svom biračkom tijelu taj program predstavio kao „ništa strašno“, jer ga je sa NATO-om ionako već odavno potpisala i Srbija.

Pristajanje na IPAP-a znači odustajanje Bosne i Hercegovine od članstva u NATO, spašavanje Milorada Dodika i poraz evropske budućnosti Bosne i Hercegovine.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS