" />
Ponedjeljak, Februar 17, 2020
Banner Top
HDZ: Osuđujemo zapaljivu retoriku SDA i opstrukciju uspostave vlasti

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH saopćila je da je međustranački sporazum o implementaciji izbornih rezultata narušen ucjenama bošnjačkih predstavnika na nivou Predsjedništva BiH te negiranjem njegovog okvira – političkim zastojem u kojem HDZ BiH nije učestvovao i za vrijeme kojeg je pozivao na konstruktivan dijalog.

Politička opcija

 – Potpisivanje Sporazuma o načelima uspostave vlasti prihvaćeno je kao obećavajuća prilika za cjelokupni napredak u BH društvu i u europskim i euroatlantskim integracijama. Potpisani dogovor narušen je ucjenama bošnjačkih predstavnika na razini Predsjedništva BiH, te negiranjem okvira istog – političkim zastojem u kojem HDZ BiH nije sudjelovala i za vrijeme kojeg je pozivala na konstruktivan dijalog – saopćio je u subotu Ured HDZ-a BiH za informiranje.

Iz HDZ-a BiH osuđuju “zapaljivu retoriku i lažne navode SDA o dvoličnoj politici integracija”, ističući da je upravo vodeća hrvatska politička opcija ona pod čijim je okriljem predan zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i odgovori na Upitnik Evropske komisije.

 – Hrvatski politički predstavnici su, za razliku od deklarativnog djelovanja SDA koja danas surađuje s političkim opcijama koje su blokirale usvajanje i slanje ANP-a u Vijeću ministara, dali značajan doprinos integracijama obnašanjem funkcija ministra obrane BiH, zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH, predsjednika Povjerenstva za NATO integracijski proces i voditelja Povjerenstva za NATO u Parlamentarnoj skupštini BiH – navodi HDZ BiH.

Osporavanje jednakopravnosti

U saopćenju se ističe da “pokušaji nametanja alternativnih povijesnih činjenica neće okaljati značaj kojeg je Herceg Bosna dala našoj domovini”.

– Upisana u Washingtonski sporazum i ugrađena u Federaciju Bosne i Hercegovine, Herceg Bosna sastavni je dio povijesti BiH, koja je branila državni teritorijalni integritet, preuzimajući ključnu ulogu u zaštiti i stvaranju suvremene Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Dalje iz HDZ-a BiH poručuju da su “svjesno produbljivanje političke krize, kršenje uspostavljenih dogovora, narušavanje temeljnih državnih odrednica, povrede državnog identiteta, povrede presuda Ustavnog suda i međunarodnih sudova, negiranje konstitutivnosti, osporavanje jednakopravnosti i zalaganje za priznavanje nelegitimnih predstavnika, dio destruktivnog ponašanja bošnjačkih predstavnika okupljenih oko SDA2.

 – Hrvatski politički predstavnici ustrajni su u nastojanjima da BiH približe EU i NATO savezu, te, u konačnici, članstvu. Hrvatska demokratska zajednica poziva SDA na suzdržavanje od izazivanja daljnjih netrpeljivosti, te na potpuno opredjeljenje za europsku i euroatlantsku viziju BiH, prihvaćanje europskih vrijednosti i poštivanje konstitutivnih naroda – navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS