Hashim Thaci: Ne dolazim u Sarajevo, vrijeme je da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je u ekskluzivnom intervjuu za Vijesti.ba poručio kako je krajnje vrijeme da BiH prizna Kosovo.

Thaci je u intervjuu govorio o odnosima dvije zemlje, promjenama granica na Balkanu, evropskom putu BiH i Kosova, kao i razlozima zbog kojih neće doći na godišnju konferenciju EBRD-a u Sarajevo.

Razgovarao: Haris Ljevo

Kako ocjenjujete trenutne odnose između Kosova i BiH? 

THACI: Odnosi između Kosova i BiH su na neprihvatljivo niskom nivou. Kao dvije države, sa sličnom prošlošću, sa istim aspiracijama za članstvo u NATO i u EU, mi moramo biti strateški partneri. Na žalost, mi još nismo priznali jedni druge, ili tačnije, BiH još nije priznala Kosovo. Trebaju nam vize da putujemo u naše zemlje. Zamislite, građanima Kosova danas je lakše da putuju u Srbiju nego u BiH. Ovo je neprihvatljivo i moramo da radimo zajedno da što prije poboljšamo odnose između naše dvije države, počevši sa priznavanjem Kosova.
 
Jedno od najaktuelnijih pitanja u posljednjih nekoliko mjeseci je ono o promjenama granica i razmjeni teritorija između balkanskih država. Kako gledate na to i koliko je to opasno? 

THACI: Kosovo se založe za otvaranje granica na cijelom Balkanu, nalik na granice u Evropskoj Uniji. Ovo je jedini put naprijed za sve naše zemlje – saradnja, dobri odnosi, slobodan protok ljudi i roba i integracija u EU i NATO.

Na nedavnom samitu u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron su jasno poručili kako je promjena granica završena i da Evropa ne želi crtanje granica po etničkom principu. Kako ocjenjujete to? 

THACI: Poruka i kancelarke Merkel, i predsjednika Macrona, kao i svih lidera Evropske Unije, je da zemlje Zapadnog Balkana moraju da riješe sva otvorena pitanja prije nego što postanu dio Evropske Unije. To se ponovilo i u Berlinu. Kad je pitanje, granica, kao Kosovo mi smo uspeli da zaokružimo demarkaciju granice sa Sjevernom Makedonijom i sa Crnom Gorom. Ostaje nam da završimo demarkaciju i sa Srbijom.

Nakon samita u Berlinu gospodin Vučić i gospodin Dačić su izjavili kako je Srbija u Berlinu bila usamljena i da su svi protiv nje. Kako gledate na takve žestoke reakcije? 

THACI:Sastanak u Berlinu signalizira povratak Njemačke i Francuske direktno u zbivanja u našem regionu, uključujući i dijalog između Kosova i Srbije. Ovo je dobar znak za sve one koji se zalažu za trajni mir i stabilnost u Balkanu. Sastanak nije bio ni protiv jedne države i u korist jedne druge države, nego u korist svi zemalja regiona i šire.

Da li je moguće ova pitanja oko granica na Balkanu riješiti bez podrške SAD-a? 

THACI: Nisu u pitanju granice nego trajni mir i stabilnost na Balkanu i naša Euro-Atlantska budućnost. BiH i Kosovo znaju najbolje da bez aktivne uloge SAD-a nema trajnog rješenja za pitanja koje su još otvorena u našem regionu.

Gospodine Thaci, zašto niste došli na konferenciju EBRD-a u Sarajevo? 

THACI: Sa zadovoljstvom sam gledao na mogućnost da budem u Sarajevu na sastanku EBRD-a. Na žalost blokade koje postoje između BiH i Kosova, naročito kada je u pitanju slobodno kretanje ljudi, je onemogućilo da na vrijeme putujem u Sarajevo i učestvujem na ovom važnom sastanku EBRD-ja. Zato insistiram da je krajnje vrijeme da Priština i Sarajevo nađu rješenja oko slobode kretanja. Znam da je u ranijim godinama EU pokušavala da pomogne na pronalasku rješenja. I mi kao Kosovo smo bili spremni da nađemo rješenje. Bilo bi stvarno neprihvatljivo da budemo u situaciji u kojoj EU ukida vizni režim Kosovu, da građani Kosova mogu da putuju slobodno po cijeloj Evropi, a da nemaju tu mogućnost da putuju slobodno u BiH.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS