" />
Petak, Novembar 22, 2019
Banner Top
Hamdija Lipovača nedostižan: Može li SDP USK bez njega!

Socijaldemokratija u Krajini već odavno je u defanzivi i rasulu. Otkako Hamdije Lipovače najvećeg SDP-ovog brenda u Krajini nema na političkoj sceni i SDP-u, ta stranka kao da ne postoji. Svi koji su ostali nakon što je dio izašao iz SDP-a i formirao DF USK, nisu dorasli vrlo zahtjevnoj političkoj situaciji u stranci i kantonu, pa zbog toga krajiška socijaldemokratija gotovo i da ne postoji.

Ovih dana je okončano suđenje Damiru Hadžiću koji je u vrijeme kada je predsjednik SDP BiH bio Zlatko Lagumdžija slovio za drugog najutjecajnijeg čovjeka te stranke. Hadžić je oslobođen svih optužbi i sada će se vratiti u stranku i raditi na njenoj obnovi. Zašto je ova vijest bitna za ovaj tekst. Naprosto jer njegovo oslobađanje, kao i oslobađanje Hamdije Lipovače šalje jednu simboliku povratka u SDP nekada jednih od najutjecajnijih ljudi u povijesti ove stranke. Ova vijest je vrlo značajna za SDP Bihać i USK, jer šalje signal njihovom rukovodstvu da po uzoru na povratak Hadžića u sarajevski i vrh SDP-a, i oni trebaju vratiti Lipovaču. Morali bi ako žele da srede unutrašnje probleme u stranci.

Umjesto da gube vrijeme međusobno se natezajući, krajiškim socijaldemokratama bi najbolje bilo da vrate svoj stari brend Hamdiju Lipovaču i pokušaju spasiti što se od stranke spasiti može. Izgubljeno članstvo i omladinski sektor u rasulu, posložiti može samo vrhunski menadžer koji je već jednom osvajao politička takmičenja u Krajini i koji ima masu uspješno odigranih političkih utakmica iza sebe. Da li će to krajiški crveni i uraditi do njih je, ali zasigurno da im je to nužno potrebno ako žele da opstanu.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS