" />
Ponedjeljak, Juli 22, 2019
Banner Top
Guslar opjevao Mamića: “Herceg-Bosna zaštitu ti daje, prave ljude ona prepoznaje” (VIDEO)

Osuđenik pred Županijskim sudom u Osijeku i dužnosnik Dinama već neko vrijeme dio je popularne (ne)kulture na ovim prostorima.

Njegovi prostački ispadi, monstruozne prijetnje, odvratne uvrede, suludi urlici i patetični vapaji postali su uopćeno, sentence koje se citiraju kao nekada “Voćka poslije kiše” i remiksiraju poput dance uspješnica, prenosi Index.

Ali, na iskonski način u usmenu predaju ušao je tak sada, kada ga je u epu trajanja preko devet minuta opjevao mladi hercegovački guslar Marko Čolak.

Čolak navlači gudalo po drevnom glazbalu recitirajući s neskrivenim divljenjem odu Mamiću, protiv kojeg su svi: bivši ministar Jovanović i predsjednik Josipović, bivši državni odvjetnik Dinko Cvitan, suci, USKOK, DORH. I naravno, uobičajeni sumnjivci: Navijači “orjunaši”, udbaši, komunjare…

Neposredni povod za ovo djelo posvećeno Mamiću je nepravomoćna presuda kojom je za pljačku Dinama osuđen na šest i po godina zatvora, te njegov bijeg u Hercegovinu nakon toga. Ali, pjesma počinje dolaskom na vlast SDP-ove koalicije, nastavlja se kukastim križem na Poljudu i opisuje najnovije dramatične događaje u životu njenog glavnog junaka:

Evo najzanimljivijih dijelova iz guslarskog epa o Mamiću:

“Krajnji cilj je Zdravko Mamić bio, na njega se sustav okomio… Na zadnje se noge uspinjala, cijela vojska bivših komunjara… KOS-ovaca i Orjunaša i njihovih plaćenih pajdaša, pokrenula ova vražja klika, od državnog glavnog odvjetnika… A posebno na Zdravka Mamića nagrnula hrpa nitkovića, koja hoće da mu se osveti jer mu uspjeh ne mogu podnijeti…”.

Tags: ,

Related Article

No Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS