" />
Subota, Decembar 14, 2019
Banner Top

Donošenjem nekoliko zaključaka te upućivanjem hitnog poziva nadležnim državnim institucijama za pomoć finalizirana je današnja vanredna sjednica Gradskog vijeća Bihaća, koja je imala samo jednu tačku dnevnog reda: “Migrantska kriza na području grada”.

Gradsko vijeće Bihaća zahtijeva da se u roku od sedam dana donese odluka o adekvatnom smještaju migranata, koji će biti pod kontrolom Ministarstva sigurnosti BiH. U protivnom, vijećnici i gradonačelnik Bihaća će nezadovoljstvo iskazati protestom ispred zgrade Vijeća ministara BiH.

Od gradonačelnika Bihaća zatraženo je da u skladu s mogućnostima nastavi finansirati gradsku organizaciju Crvenog križa, a insistira se i na nastavku pojačanog policijskog nadzora zbog sigurnosti građana.

– Broj migranata u našem gradu i njihove potrebe odavno su nadmašile mogućnosti Gradske uprave i Vlade USK. Zaista želimo pomoći, ali činjenica je da više ne možemo. Ograničavaju nas resursi i nadležnosti. Imali smo nekoliko obećanja iz Ministarstva sigurnosti BiH, Vijeća ministara, te Federalne vlade, no sve je na tome i ostalo. To se hitno mora promijeniti kako problem ne bi eskalirao – rekao je ovom prilikom bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Konstatovano je da je do sada u Bihaću evidentirano 2.627 migranata. Informaciju je na sjednici potvrdio ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić i dodao kako ih na području kantona trenutno boravi više od 3.500.

– Do sada je samo na području Bihaća evidentirano osam krivičnih djela, za koja su odgovorni migranti. Anagažovane su sve policijske jedinice i postupamo po operativnom planu, međutim limitirani smo materijalno-tehničkim mogućnostima – istakao je na sjednici ministar Ramić.

Abdulah Budimlić iz bihaćkog Crvenog križa vijećnike i javnost upoznao je s podatkom kako im je dnevno neophodno više od četiri hiljade maraka za prehrambene i higijenske potrebe migranata.

– Na izmaku smo snaga, a od države nismo dobili ni marke. Zbog ovakve situacije potpuno smo zanemarili naše stanovnike u stanju socijalne potrebe. Za sada su nam pomagali samo Grad Bihać, Kantonalna vlada, Islamska zajednica BiH i neke međunarodne humanitarne organizacije – dodao je Budimlić.

Kolegij Gradskog vijeća Bihać na ovu vanrednu sjednicu pozvao je i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, premijera Federacije BiH Fadila Novalića te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ali se niko od njih nije odazvao pozivu.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS