" />
Subota, August 24, 2019
Banner Top
Gerald Knaus o migrantskoj krizi u EU: Smještanje izbjeglica na Balkan loša je ideja

Koncept kojim bi se migranti zadržavali na Balkanu, pravili neki centri i slično, potpuno je pogrešan. Mi smo u nekoliko proteklih godina pratili pokušaje nalaženja polovičnih rješenja i sada svjedočimo krizi koja izgleda kao da iz temelja trese Evropsku uniju.

Narednih nekoliko dana je ključno. Danas je u Berlinu kompletna vlada Francuske i razgovaraju s njemačkom vladom i o migrantskom problemu. Siguran sam da nikome u Evropi ne trebaju sada, kada svjedočimo svim globalnim dešavanjima, nestabilne vlade u Parizu i Berlinu – kaže prvi čovjek Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Gerald Knaus.

On ističe da bi, umjesto pričama o guranju migranata s granica država Unije, trebalo u Italiji i Grčkoj poboljšati procedure registracije azilanata.

– Mi zagovaramo da se u obje zemlje primijeni holandski model. Njime se u roku od četiri sedmice rješava svaki zahtjev za azil. A u Italiji trenutno taj proces traje četiri godine!

Berlin i Pariz trebaju Italiji dati ponudu koja se teško može odbiti. Trebaju ponuditi plan zajedničkog čuvanja granice EU te koncept za spas Šengena koji je svima u interesu. Ako treba, oni mogu i Rimu i Atini ponuditi određenu finansijsku pomoć – kaže Knaus dalje.

Smatra i da rješenje nije u pravljenju azilantskih centara na Balkanu, već da se to može uraditi za migrante iz Afrike koji ne ispune uvjete za ulazak u EU, realizirati u Namibiji ili Gambiji, naprimjer – kaže naš sagovornik.

Osvrćući se na situaciju u vladi Njemačke, Knaus ističe i da je kancelarka Angela Merkel jača, a Kršćanska socijalna unija (CSU) slabija negoli izgleda.

– Bavarska ne može srušiti Merkel. Svi premijeri saveznih država iz CSU su čvrsto uz nju. Plus, Zeleni su najavili da će je podržati u Bundestagu. A poslanika te stranke više je nego CSU. Barem kratkoročno, ona je osigurala svoju poziciju i izašla kao pobjednica – smatra čelnik ESI-ja.

Tags: , , , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS