" />
Srijeda, Juli 24, 2019
Banner Top
Fikret Bačić: Neumorni otac sa seharom prepunom tuge

Fikretu Bačiću iz sela Zecovi kod Prijedora četnici su u junu 1992. godine ubili 30 članova najuže porodice, među kojima i njegovo dvoje maloljetne djece, suprugu, majku, brata i njegove suprugu i djecu, amidže, amidžiće…

Strijeljali su ih komšije Srbi, dojučerašnji Bačićevi prijatelji, školski drugovi, radne kolege. Kome su šta skrivila čak i maloljetna Fikretova djeca?

26 godina…

Odgovor na to pitanje otac pokušava saznati već 26 godina.

Isto toliko dugo Fikret Bačić, uz svu tugu koju živi, ne prestaje tragati za posmrtnim ostacima članova svoje porodice, u želji da ih dostojanstveno sahrani i postavi nišane iznad glava s uklesanim imenima najmilijih.

Svih ovih godina tragao je i javno i tajno, pitao, molio, obijao pragove zvaničnih institucija u Prijedoru, kucao na vrata Srba, ali istinu o tome gdje su njihove kosti do danas nije saznao.

Zločin počinjen u ratu nad njegovom porodicom tako se nastavio i u miru.

No, Fikret nije odustajao. Nijedna zatvorena vrata na koja je dolazio, kao ni šutnja onih koji su imali informacije o zločinima u Zecovima i zločincima koji su ih počinili, Fikreta nisu pokolebali da nastavi svoju misiju.

Hrabro i uporno obijao je i pragove domaćeg pravosuđa tražeći da mu zakon s puta skloni ubice vlastite djece. Nailazio i na mrke poglede onih koji su znali da on zna ko su oni, opominjao, prozivao… Ali se nije zaustavljao.

Rijedak primjer

Fikret Bačić u svojoj dvadesetšestogodišnjoj borbi za istinu, pravdu i dostojanstvo žrtava, kako onih iz svoje porodice tako i svih ostalih, rijedak je primjer čovjeka koji nije dozvolio da politika, razni nevladini mešetari i kvaziistraživači izmanipuliraju njegovu porodičnu tragediju.

Na čelu prekjučerašnje kolone koja je u znak obilježavanja Dana bijelih traka prošla kroz Prijedor, podsjećajući javnost na nevino ubijene prijedorske Bošnjake i Hrvate, ali i civilizacijsku sramotu jednoga grada, jedne politike, jednog režima, dostojanstveno je koračao Fikret Bačić.

Neumorni otac sa seharom prepunom tuge, bez obzira na protok vremena, s puta traženja pravde za žrtve i borbe da se za 102 ubijene djece u Prijedoru sagradi spomenik ne skreće.

Obavijestio je i javnost da će o tome u ponedjeljak razgovarati s gradonačelnikom nasamo. Šta će mu kazati načelnik, hoće li, slično svom prethodniku, gradnju spomenika pokušati spriječiti tobožnjim naredbama „više politike“, za sada je teško saznati. Ono u šta smo sigurni jeste da Fikret Bačić neće odustati.

Snaga u novoj porodici

Fikret Bačić se, i pored strašne porodične tragedije, vratio u svoje Zecove. Uspio je obnoviti život, oženio se, dobio dva sina. Živi skromno, u stalnoj borbi da pronađe posmrtne ostatke svoje djece, supruge, majke, brata i drugih ubijenih članova svoje porodice. Snagu da izdrži, priznao je, daje mu i njegova nova porodica.

Tags: , ,

Related Article