" />
Petak, Juni 5, 2020
Banner Top

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona sazvana je za ponedjeljak, a uz nju, pored redovnih tačaka, idu dvije incijative, jedna za smjenu Vlade TK i druga za nastavak konstituirajuće sjednice. Zanimljivo je da se na obje ove incijative nalaze potpisi zastupnika SDP-a, a samo dan nakon toga uslijedilo je i anonimno pismo kojim se, kako je navedeno, članovi SDP-a obraćaju Kantonalnom odboru Tuzla.

Da krenemo od dvije incijative. Još utorak je KO SDP-a Tuzla donio odluku da pokrene incijativu za smjenu Vlade TK. Međutim, u formalizaciji toga preteklo ih je 13 zastupnika i to redom, DF-a, SBiH, SDA, da bi potom, valjda slijedeći odluke svoje stranke, potpise stavila i dva SDP-ovca Žarko Vujović i Husein Tokić. Tako je sa 15 potpisa ova incijativa otišla u Skupštinu TK.

Nakon toga uslijedila je sjednica Kluba zastupnika SDP-a, koji su zajedno sa dvoje zastupnika iz Naše stranke, napravili drugu incijativu, kojom traže da se okonča konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona. To znači izbor članova rukovodstva i predsjednika Skupštine. Nimalo slučajno, incijativom SDP-ovaca traži se da nastavak konstituirajuće sjednice bude održan pola sata prije početka redovne sjednice, što bi, ukoliko bude provedeno, obesmislilo incijativu za smjenu vlade.

Nezvanično, u Klubu zastpunika SDP-a se vode logikom da ukoliko postoji većina za smjenu Vlade, zašto onda ne iskoristiti tu većinu za redovan put formiranja vlasti.

S druge strane, potpisnici inicijative za smjenu vlade se nadaju da će njihov prijedlog razotkriti ima li SDP neki vid dogovora sa PDA, jer kako drugačije objasniti odsustvo podrške smjeni Vlade Mirsada Kukića.

Dakle, obje inicijative su politički testovi, s upitnim ishodom, jer ne postoji većina potrebna za formiranje nove vlasti.

Nemojmo zaboraviti da unutar SDP-a već dugo traje unutrašnja debata oko koaliranja s PDA. Dok Glavni odbor SDP-a nikada PDA nije nazvao etnonacionalnom strankom, Kantonalni odbor Tuzla to je učinio i tako zatvorio vrata za tu koaliciju. Međutim, nije tajna da unutar SDP-a postoje određene struje koje bi itekako voljeli koalirati s PDA. U tom kontekstu može se posmatrati i anonimno pismo upućeno medijima, a usmjereno protiv Envera Bijedića i rukovodstva KO SDP-a Tuzla.

Niko od čelnih ljudi partije u TK danas nije želio komentirati anonimne optužbe iz pisma upućenog medijima, upravo iz razloga što se ne zna od koga dolaze. Nezvanično, ipak, saznajemo da postoje jedan ili dva zastupnika SDP-a u Skupštini TK, kojima bi ovaj način komunikacije mogao ići u prilog.

Možda već u ponedjeljak saznamo ima li PDA simpatizere, ili nešto više, unutar Kluba zastupnika SDP-a, ili su priče o Kukićeveom uticaju na neke od njih samo glasine.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS