" />
Država iz koje se bježi: “Gubimo mladost! Ovo više nije zemlja sretne djece”

BiH je samo od početka 2019. godine napustilo više od 30.000 mahom mlađih ljudi. Ljude iz BiH tjera teška ekonomska i politička nestabilnost. Svjetlo na kraju tunela se ne nazire, piše na svom portalu Deutsche Welle (DW).

Sarajlija, kojeg u raji zovu Edo, priprema se na put za Njemačku. Na jugu te zemlje čeka ga supruga, također Bosanka koja se u Njemačkoj školovala i ostala živjeti. Edo je u Sarajevu završio fakultet, zaposlio se, ima riješeno stambeno pitanje… Ipak odlazi.

Nismo dugo razmišljali da li da se supruga vrati u BiH ili da ja idem u Njemačku?”, kaže Edo za Deutsche Welle. Plaća mu, kako kaže, nije loša, ali vjeruje da će u Njemačkoj biti sigurniji u svakom pogledu, te se nada da će tamo planirati i proširenje obitelji, jer kako kaže: “Moja domovina mi se više ne čini kao zemlja sretne djece”.

Podmladak devet bh. parlamentarnih političkih partija, ili kako se nazivaju – G9, uz podršku američkog Nacionalnog demokraskog instituta (NDI) u BiH, pokušava pažnju svojih starijih stranačkih kolega skrenuti na činjenicu da ljudi, mahom mladi, napuštaju BiH.

Trodnevna konferencija nazvana “Emigracije mladih iz zemalja Zapadnog Balkana – rješenja kroz politike”, na kojoj su se u Sarajevu od 7. do 9. juna, pored predstavnika iz BiH, okupili i predstavnici Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Rumunije, ponudila je dokument koji bi one koji odlučuju u BiH trebao potaknuti na dublje i ozbiljnije razmišljanje.

POLITIČKI PODMLADAK ZA BOLJITAK MLADIH?

Naš dokument sastoji se od kratkoročnih i dugoročnih mjera u vezi sa zapošljavanjem mladih. Neke od kratkoročnih mjera svakako su davanje poticaja za zapošljavanje mladih, davanje određenih obuka, a među dugoročnim mjerama je dualni obrazovni sustav koji nam je prijeko potreban”, naglašava član grupe G9 Ante Kelavić iz mladih snaga HDZ-a BiH.

Upitan da prokomentira da li postoje povlaštene grupe mladih, odnosno da li je baš svima isto, onima koji stasavaju pod okriljem različitih političkih partija i onima koji svoju budućnost grade samostalno, Kelavić odgovara tek da ni sam ne bi ostao u BiH da ne vjeruje “da mladima u BiH sutra može biti bolje”. “Mladi trebaju biti aktivni u svim sferama društva i vjerujem da će nam u skorije vrijeme biti puno bolje”, poručuje on.

Njegova kolegica iz SDP-a Irhana Čajdin pojašnjava kako će mladi političari pokušati lobirati među predstavnicima parlamentarnih stranaka, čak vršiti pritisak na njih da se i u zakonodavstvu promijeni pristup kada je riječ o mladima.

Problem BiH je neusaglašen sistem i brojni nivoi vlasti. Od lokalnog do državnog nivoa mi nemamo institucije koje se bave mladima… Mi smatramo kako moramo na državnom nivou imati instituciju koja će se baviti pitanjima mladih”, naglašava Čajdin.

Napominje kako je dvogodišnje istraživanje dalo podatke da mladi iz BiH odlaze najviše zbog “ekonomske situacije i slabih mogućnosti za zapošljavanje”.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS