Srijeda, Oktobar 23, 2019
Banner Top
Dodikovi partneri u centru skandala: Rusi finansiraju desničare kako bi kontrolirali EU

Sredinom ovog mjeseca, tačnije 11. februara, u Beču se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sastao sa predstavnicima desničarskih stranaka, Slobodarske partije Austrije i italijanske Sjeverne lige, a na sastanku je, kazali su akteri, postignut dogovor o “inteziviranju saradnje”.

Ta se saradnja, uvjeravao je Dodik javnost poslije sastanka, odnosi na ekonomsko-socijalna pitanja, međusobnu podršku u pogledu proširenja Evropske unije, rješavanja pitanja migrantske krize i zaštite evropskih vrijednosti. Međutim, ono što je zajedničko ovim strankama jesu veze sa Rusijom, čiji je interes uspostavljanje kontrole u Evropskoj uniji, ali i na Balkanu, naročito u kontekstu pristupanja zemalja regiona NATO savezu.

– Heinz Christian Strache je vicekancelar Austrije, a njegova partija ima nekoliko ministarstava u Vladi ove zemlje. Austrija nije član NATO-a, a član je Evropske unije i to je koncept za koji mislimo da ovdje treba biti – izjavio je Dodik poslije sastanka.

Predsjednik SNSD-a je izrazio nadu da će imati priliku susresti se i razgovarati sa italijanskim potpredsjednikom Vlade i liderom Sjeverne lige Matteom Salvinijem.

– Zanimljiv je njegov projekat rješavanja migrantske krize. BiH će očigledno ući u probleme i svi su saglasni da nas čeka novi talas migranata i ovo nije stvar internih akcija, nego internacionalnih i zato je dobro da sarađujemo sa Sjevernom ligom – rekao je Dodik.

Finansiranje kampanje

Da Dodikova veza sa Salvinijem nisu samo slični pogledi na pitanje migrantske krize dokazuje afera koja posljednjih nekoliko dana trese Italiju, a u kojoj je Salvini jedan od glavnih aktera. Njegovu stranku Sjeverna liga, tvrdi italijanski sedmični list L’Espresso, finansira upravo Rusija.

On je, podsjeća L’Espresso, bio nedostupan punih 12 sati tokom službene posjete Moskvi u oktobru prošle godine. Priče o druženju sa ruskim prostitutkama bi mogle objasniti kako je proveo to vrijeme. Međutim, informacije tog lista ukazuju na to da je Salvini vrijeme proveo radeći nešto mnogo opasnije. Tačnije, sklapao je tajne dogovore sa ruskim operativcima.

Istraga, za koju L’Espresso kaže da je vođena nekoliko mjeseci, vodi do zaključka da ruski predsjednik Vladimir Putin preko ruske kompanije prodaje tri miliona tona dizel goriva talijanskoj državnoj kompaniji “Eni”, a u čijem rukovođenju učestvuje i Salvini kao ministar unutrašnjih poslova. L’Espresso imenuje involviranu rusku kompaniju kao “Avangard Oil & Gas”, čije se sjedište nalazi na Novinskom bulevaru u Moskvi, pored velikih firmi kao što su ExxonMobil, Repsol, Shell, Glencore i Samsung.

Ruski profit, prema pisanju L’Espressa, bi zatim trebao biti vraćen u Italiju s ciljem finansiranja Salvinijeve Sjeverne lige, kako bi se pomoglo toj stranci da postigne što bolji rezultat na predstojećim izborima za Evropski parlament. On se nada da će, ako se skupa sa drugim strankama iz Evrope sa sličnom politikom uspiju infiltrirati u strukture Evropske unije te je kontrolirati iznutra, moći da rade bilo šta, uključujući i ukidanje sankcija Rusiji. Tajni sastanci, putovanja, e-mailovi, rukovanja i ugovori o milionerima, piše L’Espresso, su obilježja ove šeme.

– Sa jedne strane stola je jedan od Salvinijevih lojalnih saradnika, a sa druge Putinovi posrednici. U sredini je gorivo – piše taj sedmičnik.

Izvještaj je zapravo dio knjige koja će ugledati svjetlo dana ove sedmice, koja nosi naziv “Ligina crna knjiga”. Ona prati seriju optužbi i sumnjivih poslovnih odnosa te stranke sa Rusijom.

Spona sa RS-om

Salvinijeva ključna veza s Rusijom je njegov bivši glasnogovornik Gianluca Savoini. On obnaša dužnost predsjednika Kulturne zajednice Lombardija-Rusija. Nerijetko putuje u Moskvu, Krim i Donbas, a upravo je on, tvrdi se, od početka vodio pregovore o ruskom finansiranju Sjeverne lige.


Savoini je blizak Alekseju Komovu, saradnikom ruskog oligarha Konstanina Malofejeva, koji je, između ostalog, vlasnik TV kuće smještene u istoj zgradi Novinskog bulevara kao ranije spomenta kompanija “Avangard Oil & Gas”. Zbog finansiranja proruskih separatista u Ukrajini, Malofejev je smješten na “crnu listu” SAD-a, a upravo je on osnovao Kulturnu zajednicu Lombardija-Rusija, kojom Savoini predsjedava. Malofejev je, navodno, sa dva miliona eura, “upumpanih” preko kiparske off shore kompanije Vernonsia Holdings Ltd., podržao kampanju francuskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen. Ona je kasnije priznala da je Nacionalni front posudio devet miliona eura od Prve češko-ruske banke, financijske institucije u ruskom vlasništvu koja je kreditima finansirala i grčku Zlatnu zoru, belgijsku stranku Flamanski interes, mađarski Jobbik i austrijsku Slobodarsku partiju.

Podržavao je i Milorada Dodika, sa kojim se sastajao u nekoliko navrata, ali mu je sredinom prošle godine, tačnije 30. maja, zabranjen ulazak u našu zemlju jer je ocijenjeno da predstavlja “prijetnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH ili međunarodnim odnosima”.

Komov radi u Fondaciji sv. Bazilija Velikog, najvećoj privatnoj fondaciji u Rusiji u vlasništvu Malofejeva, a obnaša i dužnost ruskog ambasadora Svjetskog kongresa porodica. Komov, koji je svojevremeno prisustvovao proslavama koje je organizirao pročetnički pokret Dveri, je povezan i sa dešavanjima u BiH.


U oktobru 2014. godine je Fondacija sv. Bazilija Velikog, u kojoj je on uposlen, organizirala posjetu 127 Ruskih kozaka Banjoj Luci, samo nekoliko dana uoči Općih izbora u BiH. Njihova uloga je, navodno, trebala biti izazivanje nereda ukoliko Dodik ne pobijedi na izborima. Njihov vođa bio je Nikolaj Đakonov, koji je ranije predvodio jedinicu koja je učestvovala u sukobima u Ukrajini.

Sastanak u Moskvi

L’Espresso tvrdi da iza svih prljavih poslova stoje upravo Komov, Savoini i Aleksandar Dugin, politički “influenser” blizak Putinu koji je postavljen za počasnog predsjednika Rusko-pijemontskog udruženja, sestrinske organizacije Savionijeve Kulturne zajednice Lombardija-Rusija, koja mu omogućava lak pristup Italiji. Dugin je povezan i sa Fondacijom sv. Bazilija Velikog, a nazivaju ga i “Putinovim Rasputinom”. Podsjećanja radi, mediji su još 2014. godine izvještavali o tajnim okupljanjima evropskih desničara u Beču, koje su organizirali upravo Dugin i Malofejev.

Dugin i Savoini su fotografirani u Rimu u ulici Via del Babuino u septembru, gdje su navodno dovršili plan za Salvinijevu posjetu Moskvi 17. oktobra 2018. godine. Glavni događaj je bio konferencija zakazana za 17.00 sati u hotelu Lotte. Nakon konferencije, Salvini i Savoini su očigledno nestali kroz bočna vrata i nisu viđeni sljedećeg jutra. Italijanska štampa koja je putovala s njim bila je zbunjena, sve dok nije procurila informacija da je Salvini imao planove “intimne prirode”.

Ali L’Espresso piše da su te glasine došle iz Salvinijevog štaba, a on se zapravo sastajao u tajnosti s istaknutim zvaničnikom Kremlja Dmitryjem Kozakom, zamjenikom premijera zaduženim za energetsku politiku i čovjekom iz Putinovog užeg kruga saradnika.

Sljedećeg jutra, Savoinija, koji je bio u društvu još dvojice Italijana, su fotografirali novinari L’Espressa na sastanku sa ruskim naftnim rukovodiocima u moskovskom hotelu Metropol, gdje su ga čuli da obećava Salvinijevu posvećenost dogovoru oko goriva.

– Nova Evropa mora biti blizu Rusije. Više ne moramo da se oslanjamo na odluke u Briselu ili SAD-u – Savoini je, prema pisanju L’Espressa, rekao Rusima.

– Želimo da promijenimo Evropu zajedno sa našim saveznicima kao što su Heinz-Christian Strache u Austriji, AfD u Njemačkoj, gospođa Le Pen u Francuskoj, Orban u Mađarskoj, Sverigedemokraterna u Švedskoj – dodao je.

Svi ovi zvaničnici i stranke su dio Fondacije “Pokret” Stevea Bannona, koja se nada da će nakon majskih izbora za Evropski parlament imati ključnu ulogu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u hotelu, kažu novinari L’Espressa koji su snimili i objavili fotografije, predlagano je dostavljanje 250.000 metričkih tona dizel goriva mjesečno tokom jedne godine. Sjeverna liga bi, u skladu sa tim dogovorom, zaradila tri miliona eura.

– Italijanski advokat kaže da nema problema, uvjerava da Eni ima mogućnost da kupi još više ako je to potrebno – kazao je Savoini.

L’Espresso izvještava da se tokom sastanka razgovaralo još o načinu narudžbe dizel goriva te gdje i kako će se isporučivati.

– Rusi su predložili Banca Intesa Rusija i Italijani su ih uverili da je to dobar izbor, jer u Upravnom odboru već imaju “jednog od svojih ljudi, Mascettija”, misleći na Andreu Mascetija, člana Lige koji sjedi na odboru te banke – piše list.

Opozicija u Italiji je odmah po objavljivanj teksta zatražila hitno objašnjenje od Vlade, a Salvinijev glasnogovornik je kazao da “ne komentira bajke”.

Sjeverna liga već duži niz godina gaji prisne odnose sa Putinovom Ujedinjenom Rusijom, a 2017. su potpisali ugovor o saradnji.

– Nikad nisam primio ni liru, ni euro ili rublju iz Rusije – reagirao je Salvini ljutito u junu prošle godine, kada ga je milijarder Geoge Soroš optužio da ga finansira Kremlj.

Optužbe na račun Sjeverne lige savršeno se uklapaju u već utvrđene spone između Milorada Dodika i Kremlja, a glavni cilj Moskve, kada govorimo o BiH, jeste destabilizacija zemlje s ciljem sprječavanja širenja NATO saveza, odnosno pristupanja naše zemlje toj Alijansi.


Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS