" />
Ponedjeljak, Novembar 11, 2019
Banner Top
Dodik: Sarajevo nije prijateljsko prema Srbiji po pitanju Kosova

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTS da su SDA i lider te partije Bakir Izetbegović “nervozni zbog gubitka pozicija na lokalnom nivou”, povukli nestrpljiv potez, “ukazujući na svoj glavni cilj – ukidanje Republike Srpske (RS) i ponižavanje Srba na tim prostorima”.

On je za RTS rekao da Srbija ima uravnoteženu i korektnu poziciju što se tiče čitave BiH i RS, a da Beograd neopravdano satanizuju u Sarajevu. Dodik je rekao da ono što je definitivno tačno je da je Bakir Izetbegović i njegova politička partija u proteklim decenijama dobijali sve što su htjeli od medjunarodne zajednice i “servilnih političara iz RS”.

“Svakako naviknuti na tako nešto, nervozni zbog gubitka pozicija na lokalnom nivou vezano za izbore, a i sve lošije pozicije kod medjunarodnog faktora – povukli su nestrpljiv potez ukazujući na svoj glavni cilj, a to je ukidanje RS i da se ponize Srbi na ovim prostorima”, rekao je Dodik.

Govoreći o tome šta bi bilo ukoliko bi inicijativa SDA došla pred Ustavni sud, Dodik podseća da član jedan, stav 3 Ustava BiH kaže da BiH čine dva entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska, napisano punim imenom.

“To je naše ime i prezime i u tom pogledu za svaki ustavni sud, za svakog pravnika je veoma jasno da ne može ustavni sud da odlučuje o tome”, istakao je.

Dodik kaže da se “oni pozivaju na razne konvencije medjunarodnog prava”.

“Kada se mi pozivamo na Povelju UN koja govori o pravu naroda na samoopredeljenje, što nesumnjivo Srbi imaju kao narod, onda se ovde digne opšta gužva, svi reaguju iz međunarodne zajednice”, rekao je Dodik. 

Kako je naveo, visoki predstavnikm (OHR) je juče rekao da je to neodgovorna inicijativa Bošnjaka, odnosno SDA, ali nije rekao da je to antidejtonska aktivnost.

“Šta god mi progovorimo u RS on ne okleva da nas okarakteriše kao one koji ruše Dejton, a to naravno nije istina”, rekao je Dodik.

Na podsjećanje kako je Izetbegović rekao da je spreman da odustane od inicijative ako SNSD odustane od “zapaljivih postupaka u narednih šest meseci”, odgovorio je:

“To je glupost, zamislite da jedna politička partija traži od druge da promeni svoje ponašanje”.

“Mi smo dobili legitimitet na izborima. SNSD je dobio srpskog člana Predsjedništva i predsjednika republike, SNSD je dao predsjednika vlade RS i dat će predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH”, rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, to je nezaobilazna politička partija koja može da postavlja uslove u BiH.

“Ovdje ništa ne funkcioniše na bazi postavljanja uslova. Očigledno da sam ga dovoljno iziritirao dolaskom svojim u Sarajevo jer je atmosfera koju su pravili u diplomatskim i drugim aktivnostima glumeći žrtvu i pokušavajući da iz toga izvuku određene benefite je odavno prošla. Dakle, ja nemam namjeru da se tamo slikam niti mi je stalo do te plate koju tamo zarađujem. Ja sam tamo u ime RS i srpskog naroda i tamo ću se ponašati isključivo na taj način”, rekao je Dodik.

On se nada da će i međunarodni faktor pustiti političke procese u BiH. Kazao je da SDA često poziva međunarodnu zajednicu da ga sankcionišu. Dodik je kazao da mu je glavni cilj kada završi političku karijeru, a u Banjaluci bude šetao glavnom ulicom, da ljudi za njim ne okreću i psuju nego da mu ukazuju poštovanje.

Govoreći o narednim potezima, Dodik kaže da će se sresti ovih dana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je istakao da Srbija ima uravnoteženu i korektnu poziciju što se tiče čitave BiH i RS i da je neopravdano satanizuju u Sarajevu.

“Ja sam svedok toga na koji način, u svakom trenutku, svakog dana, pokušava se neka pakost putem diplomatskih kontakata nametnuti ili namestiti Srbiji. Sarajevo nije prijateljsko prema Srbiji po pitanju Kosova. Oni bi najradije donijeli odluku da se Kosovo prizna”, istakao je on.

Kazao je da u utorak ide u Brisel i da će upoznati EU sa situacijom u BiH. Dodik je rekao da će u Briselu razgovarati sa Federikom Mogerini, Žan-Klod Junkerom i drugim važnim ljudima u EU.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS