" />
Srijeda, Oktobar 23, 2019
Banner Top

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da smatra da će vrijeme koje dolazi etablirati ponovo razgovore između tri naroda o tome kako ići dalje.

– Ovo sigurno nije način na koji se može kretati BiH i osigurati uspjeh svih. BiH se danas pokazuje kao smetnja za razvoj bilo kog entiteta, kantona ili naroda unutar nje. BiH je pod međunarodnim protektoratom i to mora da prestane. Ono što su učinili međunarodni protektori u proteklih 20 godina nije pomoglo, već je mnogo odmoglo -tvrdi Dodik.

Drugačije bi bilo, kaže, da je bilo primjene izvornog Dejtoskog sporazuma.

– Nakon svih ovih godina, zbog ponašanja visokog predstvanika, koji je masovno, kriminalno, kršio međunarodni ugovor, došli smo u poziciju da imamo potpunu paralizu na nivou BiH, bez ijedne ideje šta BiH znači sutra. Imamo samo pojedinačne ideje. Bošnjaci misle da treba da nestane RS i da BiH bude cijeli prostor i da Sarajevo postane epicentar svih dešavanja. Hrvati su potpuno nezadovoljni stanjem u Federaciji BiH i najradije bi, kada bi bili u mogućnosti, da formiraju svoju teritorijalnu političku cjelinu, a mi Srbi ne vidimo budućnost u BiH. Tu samo postoji arogancija međunarodnog faktora, jednog političkog krila i ideologije, poznatog kao neoliberalizam, koji pokušava da nas ovdje utrpa u neku smješu koja ne može da funkcioniše i da izrodi bilo šta dobro – ustvrdio je Dodik.

Kao lider SNSD-a je rekao da je ta stranka, kao odgovorna partija, žrtvujući unutarstranačke interese pozvala na srpsko jedinstvo i široko okupljanje na nivou BiH.

Zbog toga je, kaže, važno da se srpski predstavnici okupe i definišu svoje jasne ciljeve oko RS, koju je stvorila volja naroda i koja će opstati.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao “da je neupitna RS, a o BiH će se tek razgovarati u budućnosti”.

Milorad Dodik je i danas u banjalučkom naselju Drakulić, gdje je obilježeno 77 godina od stradanja Srba, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, o RS govorio “kao o državi u kojoj slobodu imaju Srbi i svi drugi narodi koji u njoj žive”, kao i da on “ne može da oprosti takve zločine, ali da ne priziva na sukobe i osvete”.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS