" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Dva puta su se u ovoj sedmici družili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Prvo su u utorak cijeli dan proveli u obilasku Mostara, uz domaćina Dragana Čovića, povodom otvaranja Mostarskog sajma. A onda je u četvrtak Dodik otputovao u Beograd na još jedan sastanak s Vučićem.

Kako je izjavio Dodik, na sastanku u Beogradu dogovoreno je da Srbija preuzme finansiranje izrade projekta Spomen-područja Donja Gradina, a da ga kasnije realizuje zajedno sa RS-om. Prema Dodikovim riječima, zamišljeno je da cijeli prostor Gradine bude integralan, “da dokaže i pokaže stradanje i namjeru NDH da izvrši genocid nad Srbima, da jednu trećinu ubije, jednu protjera, a jednoj trećini promijeni vjeru”.

– To su oni predano radili i to treba naprosto da se vidi – naglasio je Dodik i dodao da je u Jasenovcu stradalo 35.000 srpske djece.

No, ono što je još važnija vijest za vlasti RS-a od izgradnje spomen-obilježja je informacija da je Vlada Srbije dala saglasnost da se ovom bh. entitetu upute finansijska sredstva u iznosu od 9,3 miliona eura radi “realizacije započetih projekata u raznim oblastima”. Koji su to projekti, nije konkretno navedeno, ali je istaknuto da je riječ o saradnji započetoj u okviru Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i RS-a.

Početkom maja ove godine, prema najavama premijera RS-a Radovana Viškovića, kod Bijeljine će biti održan sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz RS-a, te “nekoliko iz Federacije BiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo”, sa zvaničnicima RS i Srbije. Sastanku će, kako je planirano, prisustvovati Dodik i Vučić, kao i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijerka Srbije Ana Brnabić i drugi zvaničnici iz RS-a i Srbije.

Učestali sastanci i intenzivirana saradnja Dodika i Vučića te njihovih najbližih saradnika u proteklih nekoliko mjeseci, koji će se evidentno nastaviti i u narednom periodu, fokusirani su na dva glavna cilja. Prvi je sve agresivnije negiranje historijskih činjenica iz ratova devedesetih i presuda Haškog tribunala, sa namjerom da se Srbija, RS i srpski narod u cjelini prikažu kao najveće žrtve i stradalnici ratnih sukoba. U Srbiji je krajem prošlog mjeseca nizom događaja obilježeno 20 godina od početka NATO bombardovanja te države.

– Bili smo sami, suočeni sa najvećom vojnom silom na svijetu, sa koalicijom bogatih i moćnih, sa 22.000 tona bombi i raketa i sa njihovim jasnim ciljem: da nas poraze, unize i da jedan dio naše teritorije predaju nekom drugom. Danas, dvadeset godina kasnije, mi ponovo imamo prijatelje, ali i one koji nam više nisu neprijatelji, uz jasnu razliku u mišljenju o svemu što se događalo – poručio je u Nišu Aleksandar Vučić, koji je na kraju svog govora, obuzet silinom emocija, čak i zaplakao pred brojnim kamerama.

Obilježavanje sjećanja na NATO bombardovanje u Nišu uveličao je tog dana i Milorad Dodik.

– Stravična stradanja i bombardovanje Srbije i RS-a bili su dio zločinačkog plana NATO-a i Zapada, koji su nas tada svrstali na stranu loših kojima treba načiniti štetu. Danas znamo da je NATO agresija dugo pripremana i znamo, po posljedicama, da i danas traje – rekao je Dodik.

U medijskim izvještajima sa ovog događaja, kao ni u Vučićevim i Dodikovim obraćanjima, nijednom riječju nije spomenut razlog intervencije NATO-a na Srbiju iz 1999. godine.

Dok se u Srbiji s gnušanjem prisjećaju NATO “agresora”, u Republici Srpskoj Dodik i Vučić, udruženim snagama, rade na stvaranju “objektivne slike” agresije na BiH. Vlada RS-a tako je, uz Vučićev blagoslov, nedavno formirala dvije odvojene komisije koje će istraživati stradanja Srba u Sarajevu, te “svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992.-1995 godina”, sačinjene od “nezavisnih eksperata” iz Izraela, Australije, Nigerije, Kine…, a iz čijih se prethodnih istupa i biografija, sasvim slučajno, vidi da su ranijih godina zdušno podržavali istinu o “agresiji na srpski narod” u BiH.

Paralelno sa početkom rada Dodikovih eksperata, u Banjoj Luci je organizovana naučna konferencija o ratnim dešavanjima na području Srebrenice znakovitog naziva “Srebrenica – stvarnost i manipulacije”. Obraćajući se novinarima uoči početka ove konferencije, Željka Cvijanović rekla je kako nije fer kad se u Google ukuca pojam “Srebrenica”, da se dobiju samo tekstovi i fotografije o stradanju Bošnjaka.

– Nije dovoljno to što se u Republici Srpskoj zna da je takva interpretacija nepotpuna, netačna, zlonamjerna i planski konstruisana, ukoliko se ne budemo borili da istina izađe van naših granica – kazala je Cvijanović.

Kreiranje vlastitih istina o događajima iz ratnog perioda jedna je dimenzija “sporazuma o specijalnm paralelnim odnosima” RS-a i Srbije. Druga je zbijanje redova kako bi se zaustavio put Bosne i Hercegovine i Srbije ka NATO-u i onemogućilo priznanje Kosova. No, način skretanja fokusa sa ovih pitanja kako domaćim političarima, tako i cjelokupnoj javnosti, postao je krajnje rizičan za mir i stabilnost, prije svega, u Bosni i Hercegovini.

Tako je Milorad Dodik, u nastojanju da izbjegne pitanja o najavljenom formiranju rezervnog sastava policije RS-a, u Mostaru prije dva dana hladno “ispalio” kako SDA u tom gradu naoružava i popisuje vojno sposobno stanovništvo.

– Dolaze predstavnici obavještajne zajednice i njihove SDA bezbjednosne komisije koja ovdje organizuje popisivanje svih vojno sposobnih Bošnjaka, da se napravi njihova tačna profilacija gdje su bili i šta su radili u toku rata. Da se za one koji nisu vojno obučeni vidi na koji način bi se mogli pripremiti za neke, prema njihovom mišljenju, eventualnosti – izjavio je Dodik, dok ga je Vučić pažljivo slušao čuvajući mu leđa.

Na sve navedeno, iz OHR-a i stranih ambasada izrazili su, kao što smo i navikli, svoju zabrinutost. Na specijalni rat koji, sada je već sasvim očigledno, Milorad Dodik vodi protiv države čiji je formalno predsjednik, Valentin Inzko i ambasade SAD-a, Njemačke i Velike Britanije odgovaraju da su da su “sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni elementi zdrave, funkcionalne demokratije”. Nema sumnje da će ovakva inferiornost međunarodne zajednice samo dodatno ohrabriti Dodika u njegovoj ambiciji pripajanja entiteta RS Srbiji i crtanju zamišljenih mapa nove srpske države.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS