" />
Srijeda, Oktobar 23, 2019
Banner Top
Dodik bijesan, PIC nije zadovoljio njegova očekivanja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) nije imao snage da danas kaže da je najavljena inicijativa SDA pred Ustavnim sudom BiH za osporavanje naziva RS-a andidejtonska već je, kako je rekao, pokušao da u isti rang stavi sve aktere u BiH, što se na ovom pitanju ne može učiniti.

-Ovo je potpuni fijasko i samog PIC-a, imajući u vidu činjenicu da su Rusi zatražili zasjedanje o jednoj temi, a da se arogantnom većinom drugih došlo do postavljanja na dnevni red i nekih drugih pitanja koja nisu bila u samoj inicijativi. To je bilo nekorektno – istakao je Dodik u telefonskoj izjavi iz Brisela, piše Srna.

On kaže da se, u svakom slučaju, vidjelo da “oni u PIC-u pokušavaju da relativizuju to pitanje”.

-Riječ je o klasičnom antidejtonskom pristupu SDA, ali, naravno, PIC nije imao snagu da kaže da je to tako. Nisam ni očekivao ništa više – naveo je Dodik.

U zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, ambasadori Upravnog odbora PIC-a pozvali su sve strane u BiH da se uzdrže od poteza i retorike koji pozivaju na podjele, te da se konstruktivno uključe u formiranje vlasti na svim nivoima, da bi zemlja krenula naprijed.

Međutim, još važnije, i ono što boli Dodika, jeste činjenica da je u istoj izjavi zapravo utvrđena razlika između negiranja ustavno-pravnog sistema, koji provode SNSD i HDZ, te pokušaja korištenja tog sistema od strane SDA u granicama zakona i Ustava.

Tako Dodik ima razloga da bude bijesan na PIC, koji je održao vanrednu sjednicu po zahtjevu ruskog ambasadora Petra Ivancova. Rus je također bio nezadovoljan, budući da je nakon sjednice PIC-a izjavio da “nije učestvovao u davanju zajedničke izjave PIC-a iz niza razloga, jer se taj tekst ne fokusira na aktuelne probleme”. On je zapravo tražio sjednicu PIC-a kako bi osudili najavljenu inicijativu SDA za izmjenu imena entiteta RS, ali su stvari otišle u drugom pravcu.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS