" />
Utorak, Juni 2, 2020
Banner Top

Demokratska fronta smatra da današnji zaključci Komisije za sigurnost Zastupničkog doma FBiH nisu adekvatan odgovor na najave manjeg bh. entiteta RS o formiranju rezervnog sastava policije. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

– Potpuno je jasno da u posljednjih nekoliko dana najave formiranja rezervnog sastava policije koje dolaze iz Republike Srpske izazivaju uznemirenost među građanima i usložnjavaju sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Uvažavajući činjenicu da su se pojedini predstavnici međunarodne zajednice već oglašavali o pomenutom pitanju uglavnom na način da su prikupljali dodatne informacije od organa Republike Srpske, te da su pojedini izrazili blagu zabrinutost još jednom, prvenstveno od Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tražimo da ocjene navedene aktivnosti sa aspekta poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Također ih pozivamo da daju ocjenu, zajedno sa Evropskom komisijom, o usklađenosti navedenih aktivnosti sa evropskom pravnom stečevinom i praksom, te da u tom smislu zaustave provođenje pomenute aktivnosti. Posebno pozivamo institucije RS-a da odustanu od ovakvih koraka i zaustave sve aktivnosti koje idu u smjeru formiranja rezervnog sastava MUP-a, te upravo na taj način pokažu da im je stalo do mišljenja svih građana RS-a, a i Bosne i Hercegovine.

Zastupnici Kluba DF-GS u Federalnom parlamentu izražavaju žaljenje što od Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije podržana incijativa zastupnika Nihada Čolpe o održavanju vanredne sjednice Zastupničkog doma, što smatramo neprimjerenim, ponajviše zbog aktuelnosti teme i zabrinutosti građana FBiH.

Nadalje, bilo koja komisija, pa i ni ova, ne treba održavati sjednicu da bi sugerisala Parlamentu i Vladi, Federalnom i kantonalnim MUP-ovima ili Upravama policije da prime 1.526 (16 posto) policajaca koji trenutno nedostaju za funkcionisanje svih policijskih agencija u FBiH. Taj broj nedostajućih policajaca se u skladu sa trenutnim zakonima i sistematizacijom radnih mjesta može primiti bez bilo kakve sigurnosne procjene, a nedostatak tih policijskih službenika dovoljno govori o brizi za sigurnost građana Federacije BiH, kao i o odgovornosti nadležnih u toj oblasti.

Vrijeme je za efikasno postupanje organa Federacije Bosne i Hercegovine koje su nadležne za ovo pitanje a ne za sugestije koje su anemične, dugoročne i neizvjesne. Klub zastupnika DF-GS i dalje će insistirati na održavanju vanredne sjednice po ovom pitanju kako bi se na najadekvatniji način prevazišla situacija u kojoj se nalazimo poštivajući Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini – stoji u saopćenju.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS