" />
Utorak, Juni 2, 2020
Banner Top
DEVETOJANUARSKA DIKTATURA U SDP-u: Šta je idejna pozadina tinjajućeg sukoba Vojina Mijatovića i Denisa Bećirovića?

U SDP-u BiH zavedena je diktatura. Devetojanuarska diktatura. Formalni diktator jeste predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, a stvarni Vojin Mijatović, lider SDP-a Republike Srpske.

Mijatović ujedno određuje političku i ideološku liniju ove stranke. Ta linija određena je legalizacijom slavljenja 9.januara, tzv. Dana RS-a kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim. 

Unatoč tome, lider SDP-a Republike Srpske smatra da ovaj entitet niko ne može sprječiti u obilježavaju dana u kojem je od strane ratnih zločinaca, Karadžića, Koljevića i kompanije proglašena Srpska Republika Bosna i Hercegovina. 

Denis Bećirović samo je kolateral devetojanuarske diktature koju je Vojin Mijatović zaveo u SDP BiH. 

Mijatovićeva ideološka devetojanuarska diktatura nije slučajna. Ona je naišla na plodno tlo u SDP-u BiH. 

Od ranije je poznato da se u ovoj partiji, kao politički ideolozi nametnuli kvazintelektualci-autošovinisti koji svako zalaganje za državu Bosnu i Hercegovinu oštro osuđuju kao kvazipatriotizam. 

Nije tajna da su još pred samu predizbornu kampanju, pa i u toku nje, isti oštro napadali Bećirovića i njegov patriotizam, koji istina jeste patetičan, ali je neupitan. 

Danas sa istih ideoloških pozicija Vojin Mijatović napada Bećirovića kojemu je u SDP-u uskraćeno i pravo na političku odbranu. 

Cilj devetojanuarske diktature ipak je mnogo dublji. 

Odvojiti SDP BiH pa i ljevicu od bilo kakvog patriotskog narativa, te time u odnosu prema državi generalno oslabiti patriotske snage.  

Slučaj Mijatovićevog iživljavanja nad Bećirovićem, tek je jedan u moru takvih primjera. 

Izvor: Slobodna Bosna

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS