" />
Srijeda, Juli 24, 2019
Banner Top
Dedić: Politika nije vrijedna da žrtvujemo načela islama

Sinoć je u Sportskoj dvorani Cazin, u organizaciji Stranke demokratske akcije, održan tradicionalni iftar kojem je prisustvovalo više od hiljadu postača iz Cazina, te gosti iz ostalih gradova Unsko-sanskog kantona.

Prisutne je poselamio predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK Šemsudin Dedić. On je u svom obraćanju rekao da je Ramazan najvažniji mjesec za muslimane, te prilika da kroz post, namaze, dove i činjenje dobrih djela osnažimo duh, savladamo naše mane i pojačamo vrline.

Ramazan je vrijeme mira i unutrašnje refleksije, stoga se Dedić posebno osvrnuo na obavezu da se u ovom mjesecu sudržimo od teških riječi.

– Svjedoci smo da se ovih dana događaju neke stvari koje ne priliče mjesecu Ramazanu. Dižu se političke tenzije. Laže se i napada bez osnova. Kleveće i ogovara. Vrhunac je bila bomba ispod auta predsjedavajućeg Gradskog vijeća Cazin. Pa teorije zavjere, optužbe i insinuacije o počiniocima. Želim da vjerujem da se radi o ishitrenim izjavama, izrečenim pod utjecajem emocija. Nezamislivo je da se predizborna kampanja vodi tokom mjeseca Ramazana. Nezamislivo je da se ovakva prljava predizborna kampanja vodi uopće – nagalasio je.

On je dodao da politika nije vrijedna da žrtvujemo našu vjeru i naše vrijednosti. Biti musliman znači voditi se načelima Islama uvijek i bez obzira na okolnosti.

– Tokom ovog mjeseca Ramazana dobili smo puno opomena da smo ova naša načela stavili na stranu zbog nekih ovozemaljskih stvari. Želim da ostatak ovog mjeseca iskoristimo da razmislimo o tome šta nas je dovelo do toga da umjesto da sarađujemo, optužujemo jedni druge. Umjesto da pomažemo, tražimo načine da jedni drugima zagorčamo život. A prije svega, iskoristimo ovo vrijeme da smirimo nepotrebne strasti i da poslije Bajrama naše međusobne odnose počnemo graditi ispočetka. Uzmimo na sebe obavezu da postanemo bolji jedni prema drugima – zaključio je Dedić.

Tags: , , ,

Related Article