Daju 42.000 KM za cvijetnu dekoraciju, hostese, poklone, muziku, slikanje….

Dok liječenje teško oboljele djece uveliko ovisi od toga da li će građani okrenuti humanitarni broj telefona, redovi u javnim kuhinjama postaju sve veći, a penzioneri koji rove po kontejnerima sve češći prizor… u institucijama nastavljaju s praksom rasipanja javnog novca.

Ministarstva, zavodi, agencije, uredi, javna preduzeća, čiji obim i apetite čelnika ne bi izdržala ni švicarska ekonomija, kao da se takmiče ko će „skršiti“ više novca. Osim plaća, naknada, troškova reprezentacije, službenih automobila, smještaja, prijevoza, skupih putovanja, ogromne količine novca odlaze i na organizaciju seminara, okruglih stolova… o čijoj opravdanosti bi se dalo itekako raspravljati.

Za te svrhe ne štede ni u Federalnom zavodu za statistiku, pa su za organizaciju konferencije ICOS (International Conference on Statistics) spremni izdvojiti 42.000 KM. To je procijenjena vrijednost, i to bez PDV-a. Prije nekoliko dana objavili su i javni poziv, odnosno tendersku dokumentaciju za organizaciju događaja.

Unatoč općem siromaštvu i bijedi u zemlji, iz poziva, kojeg potpisuje direktor Emir Kremić, vidljivo je da se u Zavodu ni na čemu ne štedi. U obrazcu za ponudu cijena do najsitnijih detalja razrađena su očekivanja organizatora kako bi sve bilo na ni nivou i kako učesnicima kojim slučajem ne bi što zafalilo tokom događaja koji je od velike važnosti za državu, sudeći po količini novca koji se izdvaja.

Tako se od ponuđača traži, da osim cijene za organizaciju, salu, honorare uvodničarima, smještaj, avionske karte, recenzije radova, angažman hostesa, hrane, pića i sl… navedu i cijene za detalje kakvi su npr. „cvijetna i administrativna dekoraciju za govornicu“, „izrada naljepnice za govornicu“, usluge fotografa, izrada koncepta, scenarija, „nabavku nagrada“…. ali i svečanu večera. Za nju je naglašeno da treba biti uz muzički program, odnosno da ima i solistu i orkestar!?

Iako je, kako saznajemo, u Zavodu sve više uposlenih, za konferenciju će biti angažirano dosta dodatnog osoblja za poslove koje bi mogli uraditi i uspolenici ove institucijre u okviru svojih redovnih aktivnosti.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS