" />
Nedjelja, Oktobar 20, 2019
Banner Top
Cvijeće kraj masovnih grobnica Sjemeč, Krive strane, Seljani i Borike

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč, Krive strane, Seljani i Borike članovi Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba „Suza“ u srijedu će obilježiti 27. godišnjicu stradanja građana Rogatice. 

U popodnevnim satima u Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici bit će proučen tevhid za žrtve zločina počinjenih na području ove općine. 

– Pravde za žrtve i članove njihovih porodica još nema. U Rogatici je vrlo malo ili skoro nimalo onih koji su procesuirani za ratne zločine, a i oni koji su bili optuženi kasnije se oslobađaju. Za rogatičke žrtve pravde nema. Pa nisu ptice pojele 1.500 Bošnjaka, oni nisu tek tako nestali. Ipak, mi još čekamo pravdu i čekat ćemo je dok smo živi, dok ne pronađemo i posljednju žrtvu iz našeg grada – kazala nam je predsjednica Udruženja „Suza“ Maida Ćurovac.

Na području Rogatice, tokom agresije na BiH, ubijeno je blizu 1.500 civila, a još se traga za stotinama njih. Godišnjice stradanja svake godine obilježavaju se na drugoj lokaciji, na mjestima na kojima su nakon rata pronađene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima žrtava.

Tags: ,

Related Article