" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Predsjednica RS Željka Cvijanović pozvala je političke aktere u Republici Srpskoj na konstruktivan odnos te poručila da je spremna na saradnju o svim pitanjima važnim za ovaj entitet.

Čestitajući neustavni dan RS građanima, Cvijanović je rekla da treba uvažavati vrijednosti Republike Srpske i njene institucije, odnosno ne djelovati na način da će institucije biti blokirane.

– Očekujem da svi spustimo loptu i pogledamo realnim očima šta su izazovi i šta moramo zajedno da radimo da bismo građanima ponudili što bolju platformu kojoj bi poklonili povjerenje – rekla je Cvijanović sinoć za RTRS.

Ona je izrazila žaljenje što je politička mržnja mnogo usađena u opoziciju i što međunarodna zajednica nekim opozicionarima ne dozvoljava da se oslobode te mržnje prema onima koji su na vlasti.

– Zagovaram Republiku Srpsku, u kojoj je mjerodavno ko će pobijediti na izborima, a ne onu u kojoj ćemo rušiti sistem, ne onu u kojoj ćemo misliti da, umjesto izbora, treba izaći na ulicu, vrijeđati jedni druge – rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je RS danas mnogo stabilnija nego ranije, ekonomski i institucionalno jača, te da je ojačana svijest o važnosti očuvanja RS.

– Republika Srpska je državotvorna toliko da može da funkcionira sama, može i da opstane sama – rekla je Cvijanović.

Ona je konstatirala da je RS bolji dio BiH te dodala da bi željela da je i Federacija BiH takva, odnosno da nema problema u političkom smislu kada je riječ o usaglašavanju Hrvata i Bošnjaka ili da Srbi imaju ista prava kao ostali.

Cvijanović je navela da je RS naprednija i kada je riječ o usklađivanju domaćeg s evropskim zakonodavstvom, iako se Republici Srpskoj stalno daje etiketa krivca, čak i od predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH u protekle četiri godine.

Ona je kazala da je kao predsjednica Vlade imala veoma dobru saradnju s premijerom FBiH Fadilom Novalićem, ali ne i s Vijećem ministara, u kojem su i dalje u tehničkom mandatu prisutni ljudi koji čine opoziciju u RS, a koji su pokušavali blokirati određena sredstva i nisu usklađivali svoje stavove s institucijama RS.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS