" />
Srijeda, Juli 24, 2019
Banner Top
Crnadak:Najvažnije za BiH da CEI nastavi s učvršćivanjem regionalne saradnje

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je, na poziv ministarice vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marije Pejčinović-Burić, učestvovao na Sastanku ministara vanjskih poslova Centralnoevropske inicijative (CEI) u Splitu.

Skup „Centralnoevropska inicijativa: perspektive sutra” održan je u okviru hrvatskog predsjedavanja CEI-om, a glavne teme sastanka bile su nastavak saradnje u regionu, perspektive Centralnoevropske inicijative u budućnosti te stabilnost i ekonomski napredak.

Bila je to prilika i da učesnici sastanka razmijene iskustva u vezi s evropskim integracijama zapadnog Balkana, aktuelnim izazovima s kojima se centralna Evropa suočava, migrantskoj krizi, pitanjima ljudskih prava i borbi protiv terorizma.

U izlaganju šef bh. diplomatije istakao je kao najvažnije za BiH, da CEI nastavi s učvršćivanjem regionalne saradnje, s posebnim naglaskom na ekonomiju, razvoj preduzetništva i još bolje infrastrukturno povezivanje. Kao drugi prioritet, Crnadak je naveo da BiH očekuje da CEI i dalje bude platforma koja će obezbjeđivati novi „vjetar u leđa” naporima BiH i zapadnog Balkana da što prije postanu članovi EU.

Crnadak je rekao da se Evropa u protekle tri decenije izrazito promijenila. I pored te promjene Centralnoevropska inicijativa (CEI) je pokazala da ostaje relevantan faktor u savremenoj Evropi.

– Danas se svijet mijenja brže nego ikada, društveno, tehnološki i u svim drugim područjima. Centralnoevropska inicijativa ne smije zaostajati. Proces integracija u EU, migracijska kriza, terorizam, digitalizacija i razvoj e-trgovine (e-trade) i e-upravljanja (e-governance) danas su među najrelevantnijim temama, ali u godinama koje dolaze neke od njih bi mogle postati manje važne – naglasio je šef bh. diplomatije.

Na Sastanku su, pored Crnatka, učestvovali i prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, te novoimenovani ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Enzo Moavero Mianesi, saopćeno je iz Kancelarija za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS