" />
Petak, Decembar 6, 2019
Banner Top
Čović optimista, Izetbegović tvrdi da novih pregovora neće biti

Proces proširenja Evropske unije posljednjih dana u fokusu javnosti. Stižu rekacije za i protiv predloženog Mađara, Laszla Trocsanyija, za komesara. Stižu i pozivi evropskih diplomata bh. političarima da formiraju Vijeće ministara, jer bez toga nema ni EU puta. Ali, lideri stranaka svako na svoju stranu.

Optimizam je dio njegovog političkog djelovanja, kaže Dragan Čović. Iz tog razloga najavljuje skoro formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Ponavlja, sve će biti jasnije nakon Kongresa SDA.

“Nadam se evo nakon subote i završavanja nekih političkih procesa unutar političkih stranaka u BiH da ćemo krenuti malo intenzivnije razgovarati oko onih ključnih pitanja kako bi profunkcionirala vlast na svim razinama”, ističe predsjednik HDZ-a.

No, lider SDA, vrlo jasan.

“Spremaju li se novi pregovori? Ne”, otkriva Bakir Izetbegović u Pressingu.

Bez dijaloga, formiranog Vijeća ministara, deblokade Parlamenta – nema ni napretka. Ka Uniji. Poručuje bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak, nakon susreta s Draganom Čovićem.

“Mogu samo da ponovim da svi očekuju formiranje Vijeća ministara. Nalazimo se u fazi kada i EU mora da donese novu strategiju vezano za Balkan. Znate da je Amerika izabrala svog specijalnog izaslanika, EU sad formira novu komisiju i novi visoki prestavnik mora da predstavi novu strategiju”, kaže Lajčak.

Stoga je najavio skori sastanak s Laszlom Trocsanyijem. Navodi kako unutar Unije postoje stavovi da se proces proširenja odgodi. No, da će se zalagati za suprotno. Reporter britanskog Economista, Tim Judah je stava – nije problem u komesaru, niti je bitno iz koje zemlje dolazi. Problem su članice Unije.

“Pitanje je da li će on dobro raditi svoj posao, jer ko god da je komesar za proširenje i koliko god podržavao taj proces, ko zna koliko će to efekta imati u Francuskoj, Holandiji, gdje je priličan skepticizam prema proširenju. Predsjednik Macron je bio vrlo jasan da je protiv nekog preuranjanog ili ubrzanog proširenja, Holanđani su također skeptični pogotovo kada je riječ o Albaniji”, navodi Judah.

Ipak, Mađar Trocsanyi je mnogima sporan.

“Jer dolazi iz zemlje koja se bodljikavom žicom  ogradila od svog neposrednog susjedstva, ali s druge strane to je zemlja koja je recimo udomila jednog osuđenog političara iz zemlje koja će nadam se vrlo brzo početi pregovore o članstvu, a to je Sjeverna Makedonija. I pitanje je zapravo kakva se poruka šalje ukoliko budući povjerenik dolazi iz takve zemlje”, zaključuje Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu .

O proširenju se danas govorilo i u Pragu. Na samitu Višegradske grupe. Evropska Unija neće biti potpuna bez Balkana.

“Vrata EU su i dalje otvorena za kompletan region Zapadnog Balkana, imamo punu, iskrenu, nepodijeljenu podršku Višegradske grupe kao naravno i EU i dalje ćemo raditi na projektima infrastrukture i povezivanja, ali ono što je jako važno jeste da BiH pokaže kredibilitet”, kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U procesu proširenja ipak najbitniju ulogu igraju države koje žele u EU. Koliko su spremne ispuniti uslove. BiH ne stoji dobro. U međuvremenu se mnogi nadaju da će bar novi američki izaslanik Matthew Palmer utjecati pozitivno na NATO put. No, njegovim prisustvom na ovim prostorima očekivano nije zadovoljan Milorad Dodik.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS