" />
Ponedjeljak, Februar 17, 2020
Banner Top
ČOVIĆ FAKTURU ŠALJE SARAJEVU: Sanacioni program Aluminija koštat će najmanje 300 miliona KM!

Predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija prezentiran je program zbrinjavanja 900 radnika tog preduzeća, a kako “Slobodna Bosna” doznaje, faktura će biti ispostavljena Vladi Federacije BiH u iznosu od oko 300 miliona KM!

Sastanku u upravnoj zgradi Aluminija prisustvovali su, između ostalih, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić.

Nakon završetka dvosatnog sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić kazao je u izjavi za Fenu da je danas učinjen određen pomak, iako se još puno toga mora uraditi.

“Večeras su nam prezentirani programi i analize po pogonima. Sada to trebamo detaljno proučiti, zatim slijede sastanci na kojima će se sami radnici morati izjasniti o novim uvjetima, o tome misle li ostajati ili misle uzeti otpremnine koje će im biti ponuđene“, kazao je Biokšić.

Dodao je da bi se u prvim dvjema fazama eventualnog ponovnog pokretanja proizvodnje na posao moglo vratiti oko 300 ljudi.

Ranije u petak na konferenciji za novinare Dragan Čović kazao je da se više ne smije odugovlačiti s rješavanjem brojnih problema u nekadašnjem mostarskom gigantu te je najavio da će do kraja mjeseca biti završen plan restrukturiranja Aluminija, nakon čega će se o tom planu očitovati i Vlada Federacije BiH.

“Ono što prihvati Vlada Federacije BiH bit će onda transparentno predstavljeno javnosti“, poručio je Čović, koji nije želio otkriti plan zbrinjavanja radnika Aluminija.

No, prema informacijama “Slobodne Bosne”, lider HDZ-a namjerava Federalnoj vladi ispostaviti fakturu za zbrinjavanje radnika, izmirenje dijela dospjelih obveza i ponovnog pokretanja reducirane proizvodnje u Aluminijskom kombinatu Mostar. Radi se o nekih 300 miliona KM koliko bi se u narednom razdoblju, prema zamislima Čovića i uprave Aluminija, trebalo upumpati u posrnulu mostarsku tvornicu.

Upućeni tvrde da je lider HDZ-a upravo zbog sanacionog programa Aluminija popustio kod usvajanja Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH. 

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS