" />
Ponedjeljak, Juni 1, 2020
Banner Top

Nakon objavljivanja faksimila iz stranice zapisnika „Djelovodnika šefova bosansko-hercegovačke Udbe“ na kojem se jasno vidi ime Bakira Izetbegovića podvedenog kao suradnika tajne komunističke policije, urednika portala The Bosnia Times napali su petoparački prorežimski portali pitajući se od kud njemu arhivski podaci Udbe. Uz salve psovki, uvreda i laži o Nedžadu Latiću u svojim nepismenim tekstićima vehabijsko-režimski portalčići su pokušali stvoriti „dimnu zavjesu“ oko nedodirljivog imena i još nedodirljivijeg prezimena njihovog lidera Bakira Izetbegovića.

Još žešće i opakije su reagirali na tvrdnje njegovog brata Džemaludina Latića koji je obejanio činjenicu da Udba još uvijek, već dvadesetak godina kontrolira Islamsku zajednicu. Džemaludin Latić je u svojim tekstovima volterovski pozivao vjernike da trebaju „srušiti Bestidnicu“, misleći na rukovodstvo Islamske zajednice koja se prostituirala sa komunsitičkim režimom.

I pored toga prorežimski portalčići pokušavaju unijeti smutnju ustvrdivši kako je Džemaludin ostao vjeran SDA-u, za razliku od Nedžada itd.

Latići su uporno tvrdili da se ne smije vršiti haranga na nezaštićene imame već da se treba fokusirati na „krupne ribe“. Tražili su obnovu Procesa ‘83., otvaranje arhiva Udba-e i donošenje Zakona o lustraciji na šta su se oglušivali kako lideri SDA tako i vjerski prvaci.

Za razliku od njih nakon objavljivanja famozne „Zelene knjige“ u kojoj je obznanjeno mnoštvo imena imama suradnika Udba-e jedan krug intelektualaca, poznat kao „socijalistički stroj“, vršio je harangu na imame zahtijevajući od tadašnjeg reisul-uleme Mustafe Cerića da ih osudi i čak ekskomunicira iz Islamske zajednice. Tako je u te svrhe Mustafa Spahić napisao nekakvu knjigu „Udba kao sudba“, a Hilmo Neimarlija je podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora Islamske zajednice u znak neslaganja sa Cerićevim ignoriranjem njihovih zahtjeva. Ta haranga je rezultirala time što je nekoliko uposlenika u Islamskoj zajednici, poput Omerdića, Bilalića, Herića i drugih, završilo u bolnici zbog stresa i pretrpilo teške srčane udare čak i sa smrtnim posljedicama.

Iako su se Neimarlija i Spahić vratili u Islamsku zajednici i postali prvi suradnici i savjetnici reisa Kavazovića, nije poznato da su više ikada postavili taj problem i od njega zahtijevali da se odredi o suradnicima Udba-e unutar Islamske zajednice. Tako nije za očekivati ni da će se oglasiti kad je u pitanju slučaj Bakira Izetbegovića kao udbaškog doušnika.

Cerić je optužio Fikreta Muslimovića, bivšeg oficira KOS-a, kao mentora grupe koja je vršila harangu protiv njega i imama, da mu je „lomio vrat“ i da danas utiče na odluke reisul-uleme Kavazovića.

Nažalost, sve je ovo bila obična sapunica nakon gusula (vjerskog kupnja), te nakon prostituiranja vjerskih uglednika pa i bošnjačkih političkih svetaca, kao „Božijih pravednika“ sa Udbom i KOS-om zarad vlasti i časti. Vrijeme je da se objave sve moguće informacije na ovu temu. I zato režimski portalčiči vrište: odakle Latiću arhiv Udba-e. S pravom i sa smrtno ozbiljnim razlogom! Čitat ćete…

Facebook Comments
Tags: , , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS