" />
Ponedjeljak, Maj 25, 2020
Banner Top

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac izjavila je nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima lokalnih vlasti iz Unsko-sanskog kantona da je njihove proteste u Sarajevu shvatila kao poruku da je stanje u tom kantonu dosta alarmantno.

Istakla je potrebu da se migrantska kriza odvoji od bilo kakvih političkih pitanja i uticaja te da se svi nivoi vlasti uključe u rješavanje tog problema.

Borovac je naglasila da će zajednički nastaviti raditi na rješenju problema, jer su svjesni da se sve aktivnosti u USK-u vode u interesu građana i migranata koji se tu nalaze.

– Vijeće ministara BiH predano radi na tim pitanjima. Počelo je opremanje centra u Velikoj Kladuši, određena je lokacija u Lipama kod Bosanskog Petrovca i sve uključene snage radit će koordinirano kao do sada, kako bi migranti i građani osjetili poboljšanje – poručila je Borovac.

Najavila je da će migranti iz Bihaća u Veliku Kladušu biti premješteni vrlo brzo, a dodala je da je premještaj u hotel Sedra u toku te da će objekt u Lipama vrlo brzo biti osposobljen.

– Bihać će vrlo brzo biti rasterećen od migranata, ali znamo da za to trebaju biti osigurana velika sredstva i utrošena na adekvatan način. Insistirat ćemo da imao kontrolu nad tim sredstvima – pojasnila je Borovac.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić smatra sastanak s ministricom Borovac uspješnim.

– Postoje određene aktivnosti na terenu i vidjet ćemo šta će se dalje desiti. Malo toga je do sada urađeno da se pritisak na Veliku Kladuši i Bihać smanje – ocijenio je Fazlić.

Smatra da je vrijeme da oni koji su zaduženi za rješavanje problema migrantske krize konačno, kako je rekao, počnu raditi svoj posao.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS