Petak, Oktobar 18, 2019
Banner Top
Borci traže da se do 4. jula sazovu sjednice oba doma Parlamenta FBiH

Koordinacioni odbor temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH, traži od oba doma Parlamenta FBiH da do 4. jula sazovu sjednice i usvoje zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu. Danas će i Radna grupa za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica održati sastanak i još jednom podsjetiti na neophodnost da se što prije donese zakon o pravima demobilisanih boraca.

– S obzirom na to da je Vlada FBiH uputila zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta u Parlament FBiH, danas je zakazan sastanak Odbora za boračka pitanja Parlamenta FBiH zajedno sa Radnom grupom Vlade FBiH i predstavnicima boraca. Prije svega, treba da razmotrimo ove prijedloge koje je Vlada FBiH poslala i da damo podršku tekstu zakona. Naravno, da uputimo i mi svoj zahtjev da se što hitnije održe sjednice oba doma i da se usvoji rebalans budžeta, izmjene zakona o izvršenju budžeta i naravno zakon o pravima boraca. Od Koordinacije boraca i drugih smo dobili zahtjev da se do 4. jula održe sjednica oba doma i usvoje ova dva zakona – rekao nam je Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Sabahudin Ramić, predsjednik Koordinacionog odbora temeljnih boračkih udruženja ARBiH, kaže kako bi najbolje bilo da isti dan zasjedaju i Zastupnički i Dom naroda FBiH.

– Zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta su u petak poslijepodne stigli u Parlament FBiH. Danas, ultimativno zahtijevamo kako od jednog, tako i drugog doma, da do 4. jula održe sjednice i usvoje ova dva zakona. Danas sam se čuo sa Elvirom Karajbićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma FBiH, koji mi je kazao da će sutra zakazati kolegij i nema ništa protiv da se održi sjednica u srijedu ili četvrtak, ako za to budu predstavnici klubova – rekao nam je Ramić.

Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, smatra da sjednicu treba zakazati do kraja sedmice.

– Dobili smo rebalans i borački zakon, imamo još nekoliko bitnih dokumenata poput Rezolucije o negiranju genocida koju je usvojio Zastupnički dom FBiH i saglasnost za kredit EBRD-a za Kantonalnu bolnicu u Zenici. Smatram da bi najbolje bilo, ukoliko postoje tehničke pretpostavke i malo dobre političke volje, da mi odradimo tu sjednicu ove sedmice, da oba doma odrade isti dan ako za to postoje tehnički preduvjeti i politička volja. Mi iz Kluba Bošnjaka smo za to da se sjednica održi tokom ove sedmice – rekao nam je Duvnjak.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS