" />
Utorak, Juni 2, 2020
Banner Top

Bivši as Željezničara Edin Ćurić već skoro dvadeset godina radi kao trener. Najveći dio trenerske karijere gradio je u Holandiji. Najdublji trag ostavio je u fudbalskoj akademiji kluba Viljem II.

– Moj rad u Viljemovoj akademiji imao je veliki utjecaj na razvoj mnogih igrača, poput Frenkija de Jonga, koji je nakon prelaska u Ajaks i uspješnih igara danas jedan od najtraženijih igrača u svijetu.

Popunjene pozicije 

Barcelona i Mančester siti su zainteresirani za njegov dolazak. Navodno, posljednja informacija je da Barca nudi Ajaksu 50 miliona eura i da ostane na posudbi u Amsterdamu do kraja sezone – kaže Ćurić (56).

Poslije kratkotrajnog boravka u Saudijskoj Arabiji, gdje je bio asistent Dariju Kaleziću, nekadašnji kapiten Želje i član slavne generacije koja je igrala polufinale Kupa UEFA s Videotonom vratio se u Holandiju.

– Bilo mi je teško naći angažman. Već u decembru su trenerske pozicije za narednu sezonu bile popunjene. Našao sam ekipu Kapela, čije ambicije su bile skromne, opstanak i forsiranje mladih igrača iz omladinske škole. Sa tom mladom ekipom uspio sam biti drugi i igrati finale plej-ofa za ulazak u viši rang, što je bio najveći uspjeh kluba. Finale smo izgubili 1:2.

Bez pritiska

Zbog nedostatka pravih ambicija nisam produžio ugovor, već sam prešao u drugu, mnogo ambiciozniju ekipu, GDC. Bez obzira na to što imam ugovor, otvorena je uvijek mogućnost da radim u profesionalnom fudbalu, a to mi je prvenstveno i cilj – ističe Ćurić.

Željin duel protiv kiparskog Apolona na Grbavici (1:2) Ćurić je posmatrao u svom domu u Holandiji.

– Apolon je bio bolji. Željezničar je utakmicu počeo s prevelikim respektom prema protivniku, tako da nisu ni pokušavali graditi napade, već su igrali duge lopte na Sulejmana Krpića i Dženana Zajmovića – analizira Ćurić.

Dodaje da Željo nije imao pravi plan kako i na kojem dijelu terena treba izvršiti pritisak na loptu i protivnika.

– Cilj je bio samo što brže vratiti se iza lopte i braniti se sa deset igrača. Agilni Krpić je ponekad pokušavao da izvrši pritisak, ali nije bilo pravovremenog pridodavanja veznih igrača. Loptu treba pokušati oduzeti nešto dublje na polovini protivnika – kaže Ćurić i naglašava da to ne postoji u igri Željezničara već duži period, još od angažmana Amara Osima.

Željo je prvi put šutnuo na gol u 64. minuti.

– A u okvir gola deset minuta kasnije. Ako tako bude igrao u revanšu, onda naravno da nema nikakvih šansi. Međutim, nadam se da se to neće desiti i od srca im želim da iznenade na Kipru.

U revanšu treba igrati agresivnije. Neće biti mentalnog pritiska, jer nemaju šta izgubiti, a dobiti mogu mnogo – rekao je Ćurić, naglasivši da je pogodak Krpića došao kao nagrada za njegovu agilnost i zalaganje.

Krčmarevića  treba podržati 

Na pitanje je li u kontaktu s bivšim klubom s Grbavice i možemo li očekivati da jednog dana sjedne na klupu “Plavih”, Ćurić odgovara:

– Kontakti postoje, ali do sada nije bilo konkretnih razgovora u vezi s funkcijom šefa struke. Željo sada ima novog trenera Slobodana Krčmarevića, koji ima veliko iskustvo i kapacitet.

Treba ga maksimalno podržati. Želim mu da postigne dobar rezultat sa Željom.

Uspjeh Sarajeva

Zbog utakmice na Grbavici Ćurić nije gledao duel Atalanta – Sarajevo (2:2).

– Odigrati 2:2 u Italiji već je veliki uspjeh. Komšijama želim da naprave iznenađenje i u revanšu na Koševu – kaže Ćurić.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS