" />
Utorak, Juni 2, 2020
Banner Top

Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima. Na putevima u kotlinama i uz riječne tokove, vidljivost je smanjena zbog magle. Na dionicama u usjecima i preko planinskih prijevoja, upozorava se na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas, na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik, dok  putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica i Visoko-Kakanj, kao i magistralne puteve M-18 Semizovac- Olovo-Kladanj i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce.

Deminiranje terena i povremene polusatne obustave saobraćaja tokom dana aktuelne su na dionici magistralnog puta Brčko-Bijeljina (u mjestu Gredice od 07 do 14.30 sati).

Na ovim dionicama saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prijelazima povremeno dolazi do formiranja kolona, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Podsjeća se da je zbog radova u Hrvatskoj, obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

Danas počinje nova školska godina i očekuje se veliki broj djece na saobraćajnicama. Apeluje se na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da budu maksimalno oprezni u zonama blizu škola. Podsjeća se da je brzina kretanja vozila u blizini škola do 40 km/h.  Roditelji,  ako vozite svoju djecu do škole, ne zaboravite VEŽITE ih sigurnosnim pojasevima. Djeca visine do 150 cm moraju sjediti na podmetaču (boosteru) kako im pojas ne bi prelazio preko lica. ZABRANJENO je djeci ispod 12 godina da sjede na suvozačkom sjedištu. Đaci, pratite i poštujte saobraćajnu signalizaciju (semafore i pješačke prelaze).

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

A-1

Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Visoko-Kakanj, zbog izvođenja radova na mostu kod petlje Visoko, saobraća se usporeno, jednom trakom.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-5

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

M-14.1

Brčko-Bijeljina, zbog deminerskih radova, svakim radnim danom u terminu od 07 do 14:30 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja u mjestu Gredice.

M-16

Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-16.1

Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), zbog izvođenja neophodnih radova na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

M-16.4

Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas saobraćaj teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje. Putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

M-17

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

M-18

Semizovac-Olovo, zbog radova na mostu preko rijeke Ljubine kod Srednjeg vozila saobraćaju novoizgrađenom obilaznicom u blizini.

Olovo-Kladanj (Karaula), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sarajevo–Foča, zbog većeg odrona na lokalitetu Sijeračke Stijene saobraća se usporeno, po privremeno urađenom proširenju.

REGIONALNI PUTEVI

R-411 Kola-Stričići  zbog izvođenja bojevog gađanja na vojnom poligonu Manjača danas i sutra, povremeno će se obustavljati saobraćaj. Za vrijeme obustave, alternativni pravac je Kola-Ledenice-Stričići.

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-418 Podbor-Rumboci-Varvara, zbog sanacionih radova na dionici Podbor- Aćimići potpuno je obustavljen saobraćaj. U vrijeme obustave alternativni pravac za putnička vozila je kroz naselje Sopot, a za teretna vozila M-16.2 Bugojno ili R-419 preko Blidinja.

R-446 put za Trebević, kod spomen obilježja „Vraca“, zbog radova na rekonstrukciji saobraćajnice saobraća se  naizmjenično, jednom trakom.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-473 Nemila-Bistričak, zbog izvođenja sanacionih radova, u vremenu od 07 do 17 sati dolazit će do povremenih obustava saobraćaja.

R-475a Karan-Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.

KANTON SARAJEVO

– Zbog izvođenja radova od 07 do 17 sati saobraćaj se obustavlja u ulici Kemal Begova (od spoja sa ulicom Alipašina, do spoja sa ulicom Koševo), Za vrijeme privremene obustave alternativni pravac je Alipašina-Koševo-Danijela Ozme.

– Zbog izvođenja radova od 07 do 17 sati saobraćaj se obustavlja u ulici Munira Gavrankapetanovića (od spoja sa ulicom dr.Kasima Begića do ulaza na pijacu Stup). Za vrijeme privremene obustave alternativni pravac je Dr.Kasima Begića-Aleja Bosne Srebrene-Kurta Schorka i obratno.

– Zbog izgradnje kružnog toka raskrsnice, saobraća se usporeno na raskrsnici ulice Hadželi sa regionalnim putem R-442a  (u Hadžićima).

– Zbog izvođenja radova na izgradnji kolektora potpuno je obustavljen saobraćaj na putu Hadžići-Kasetići, na dijelu od skretanja za objekat “Kasarna Žunovnica” do naselja Kasetići. Alternativni pravac za vrijeme obustave saobraćaja je: Hadžići- ulica Žunovačka- ulica Tinohovska- naselje Kasetići.

– Zbog izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice ulica Hrasnička cesta-Umihane Čuvidine-Seada Bublina obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave u funkciji su alternativni pravci.

-Zbog sanacionih radova, u vremenu od 08 do 16 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Numan Paše Ćuprilića (od spoja sa ulicom Ibre Ćeske do spoja sa ulicom Viteška).

– Zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Kamenica (od broja 47 do broja 88). Radovi se izvode etapno do 50 metara, a za vrijeme obustave, alternativni pravac je Kamenica-Mahmutovac-Paje Malta i obratno.

– Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

– Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Derviša Numića, Kasima efendije Dobrače, Branilaca Šipa, Butmirska cesta (most Alije Izetbegovića), Braće Begić, Nalina, Ložionička, Novopazarska, Armije Republike Bosne i Hercegovine , Hadželi, Stari drum i Poljine.

MOSTAR:

Zbog sanacionih radova, izmjenjen je režim saobraćaja u Ulici biskupa Čule (od raskrsnice sa ulicom Kneza Branimira do raskrsnice ulica  Fra Didaka Buntića i Ilićka). Radovi će se izvoditi do 01.9. 2018. god. Za to vrijeme autobusi i teretna vozila preusmjeravaju se iz pravca Čitluka preko Varde (skretanje za naselje Rodoč), a iz pravca Širokog Brijega u naselju Polog (skretanja na izgrađenu – makadamsku obilaznicu prema raskrsnici  Varda), saopćeno je iz BIHAMK-a.

Facebook Comments
Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS