Petak, Novembar 22, 2019
Banner Top
BIHAĆ: Veliki Lug dobio migrante a IOM pare daje drugima!

Bihaćka mjesna zajednica Veliki Lug kroz koju prolazi magistralna cesta M16 poznatija kao Jablanska, koja spaja Bihać sa Cazinom i glavna je prometnica koja veže ova dva grada, trenutno se suočava sa problemom prevelikog priliva migranata koji prelazi 2000 lica, a postoje indicije da bi taj broj uskoro mogao biti i duplo veći. Mjesna zajednica Veliki Lug nije dobila ništa od IOM-a: moderniju rasvijetu, asfaltiranje makadamskih puteva kojih još ima po ovoj mjesnoj zajednici koja se nalazi od grada na udaljenosti od 3 kilometra, dovršetka kanalizacione mreže do mjesne zajednice Pokoj, uređenja sportskih terena i igrališta, objekta područne škole do četiri razreda ili bilo čega čime bi se mještani ove mjesne zajednice mogli pohvaliti da su dobili za pretrpljeni strah tokom zadnjih pola godine.

Loša politika Gradske uprave na čelu sa Šuhretom Fazlićem u kontekstu migrantske krize, dozvolila je smještanje ovolikog broja migranata u jednu tako malu mjesnu zajednicu koja danas jedva da broji 1000 stanovnika, jer je dobar dio njih otišao u inostranstvu. Kuće su prazne, mladi i fizički sposobni ljudi je malo u odnosu na broj migranata čija starosna dob jedva da prelazi 25 godina u prosjeku.

Građani se nemaju kome obratiti a pokušali su od Mjesne zajednice do organa Gradske uprave. Oni čiji glas bi možda i mogao doprijeti do nekog, odavno su potkupljeni sitnim beneficijama zbog čega su zaćutali, ali očito na svoju štetu jer migranti su raspustani i nekulturni. Sjede po pruzi, šetaju se ulicama i zagledaju u kuće, razgledaju teren a građani strahuju od nepoznatih lica čija nošnja, način ponašanja, kultura i pojava izaziva kod njih nelagodu.

Dok novac odlazi u druge mjesne zajednice i privatne džepove, mještani Velikog Luga gledaju kako novi migranti iz dana u dan pristižu u njihovu mjesnu zajednicu i već odavno su ih brojčano nadjačali tako da slobodno mogu napraviti vlastitu mjesnu zajednicu u Velikom Lugu, komotno početi da provaljuju prazne kuće mještana koji sa porodicama žive u inostranstvu i koriste se njima, jer ništa ih više ne spriječava.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS