" />

Danas će se u Bihaću održati vanredna sjednica Gradskog vijeća sa samo jednom tačkom Dnevnog reda posvećenoj migrantskoj krizi s kojom se Bihać i dijelom Velika Kladuša, sami na očit svih ostalih gradova Unsko-sanskog kantona, suočavaju sa ovim problemom.

Pitanje dislociranja privremenih migrantskih centara nije rješeno za vrijeme Vlade Huseina Rošića, a tadašnja opozicija najvljivala je kako će, u slučaju dolaska na vlast, uhvatiti se u koštac s ovim problemom i rješvati pitanje migrantske krize u kojoj najveći problem predstavlja davanje IOM-u u nadležnost lokacija van gradskih i prigradskih sredina.

Stanovnici naselja Veliki Lug kroz koje prolazi magistralna cesta M16 poznatija kao Jablanska, nisu bili ni konsultovani kada je aktuelna Vlada Unsko-sanskog kantona donosila odluku i davala dozvolu IOM-u da iznajmi prostor u bivšoj fabrici razhladnih uređaja BIRA gdje je trenutno smješteno preko 2.000 migranata a naš izvor iz BIRA-e kaže da se taj broj uskoro planira i povećati s dolaskom novog vala migranata.

Za ovaj problem ne treba krivca tražiti u Gradskom vijeću i gradonačelniku Šuhretu Fazliću jer oni su po ovom pitanju skoro nemoćni i mogu da dižu pobune koliko hoće, ali bez pomoći Vlade Unsko-sanskog kantona sami ne mogu ništa promjeniti, jer Vlada je nadležna za izdavanje saglasnosti za lokacije i ona bi morala i trebala čim prije to uraditi.

Zašto Vlada to nije uradili i dala konkretne prijedloge lokacija van grada, nije poznato. Kao što je nepoznato zbog čega i s kojim razlogom se s tim odugovlači kad se o tome na sav glas pričalo u vrijeme bivše vlade? Bihać je u ovoj krizi ostavljen sam od svih a bihaćki vijećnici prepušteni da se, pored svih važnih životnih pitanja za lokalno stanovništvo, bave problemom migranata i tako se iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec vrte u krug, međusobno svađaju i prebacuju odgovornost jedni na druge dok ostali gradovi rade na konkretnim projektima u svojim lokalnim zajednicama.

Ko u cijelom ovom slučaju snosi najveću odgovornost, neka građani sami procjene.

Facebook Comments
Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS