" />
Bihać: Poplavljeni brojni privatni objekti, u Prijedoru proglašen prvi stepen pripravnosti

Zbog kiše koja pada od nedjelje na području Unsko-sanskog kantona došlo je do porasta vodostaja rijeka i rječica u slivu rijeke Une, javlja Anadolu Agency (AA).

Vodostaj Une jučer je iznosio 46 centimetara, a jutros 62 centimetra. Kritična tačka je 100 centimetara. Vodostaj Sane iznosi 222 centimetra, a jučer u 19 sati iznosio je 143 centimetra. Kritična tačka je 380 centimetra.

Najviše je porastao vodostaj rijeke Klokot koja protiče kroz okolna bihaćka naselja. Jučer je iznosio 151 centimetar, a jutros u 7 sati 357 centimetara.

“Mi smo imali Klokot nekad i do 500 centimetara vodostaja i ako se dese poplave, a vjerovatno će se desiti, bit će poplavljena samo poljoprivredna gazdinstva oko rijeke Klokot dok stanovništvo ne bi trebalo biti ugroženo. Što se tiče područja grada Bihaća oborinske vode su uvijek problem i nakon velikih snijegova i nakon padavina. Ovaj put u mjesnoj zajednici Veliki Lug bilo je poplavljeno nekoliko kuća, garaža i dvorišta. U ulici Ivana Franje Jukića iza Kantonalne bolnice u dužini od oko 30 metara bilo je vode na kolovozu, ali je JU Komrad Bihać reagirao i ispumpao vodu. U mjesnim zajednicama Veliki Lug, Pokoj i Ozimice 1, intervenirao je JU Komrad Bihać i očistio kanale oborinskih voda”, rekao je Muharem Kartal, direktor Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona

Sinoćnji angažman mehanizacije Civilne zaštite Bihać, JP Vodovod i JKP Komrad na pročišćavanju odvodnih kanala znatno je ublažio posljedice padavina.

“U posljednja 24 sata palo je 84 litara kiše po m2 na području grada Bihaća, a kada su u pitanju vodostaji rijeke Une i Unca, oni za sad nisu u velikom porastu. U Kulen Vakufu visina Une u 9 sati iznosila je 97 cm (Kulen Vakuf – početak obavještavanja 320 cm), a u Martin Brodu 148 cm ( početak obavještavanja 250 cm). Evidentiran je i značajan porast rijeke Klokot, čiji vodostaj u 9 sati je iznosio 377 cm s tendencijom rasta i do 10 cm po satu”, izvjestili su iz Gradske uprave Bihaća.

Obilne kišne padavine uzrokovale su zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Korisnicima iz JP Vodovod preporučuju da iz preventivnih razloga, do daljnjeg, vodu prokuhavaju prije upotrebe za piće.

Zbog obilne kiše i prije svega površinskih voda u Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava, rekao je Željko Stojanović, portparol Republičke uprave Civilne zaštite.

“Voda manjih vodotokova, Puharske i Miloševice se povukla, ostalo je vode u depresijama, Sana je u koritu, dežurne službe su na terenu”, rekao je on.

Rijeka Jošavka u Čelincu se izlila duž cijelog toka, zaplavljeno je oko 20 domaćinstava, a saobraćaj na putnoj komunikaciji Jošavka – Prnjavor je u prekidu zbog vode na kolovozu.

“Površinske vode u opštini Novi Grad su se povukle, kiša i dalje pada a Civilna zaštita, vatrogasci i komunalne službe dežuraju i izvršavaju svoje zadatke”, rekao je Stojanović i dodao da Una raste, ali je u koritu, dok u ostalim krajevima RS-a nema izlijevanja vodotokova.

Mile Međed, direktor Uprave civilne zaštite, danas će imati sastanak sa načelnicima Kostajnice, Kozarske Dubice i Novi Grad.

“Specijalizovane jedinice za zaštitu na vodi i pod vodom s pumpama velikog kapaciteta su u pripravnosti kao i tim za prečišćavanje vode”, kazao je Stojanović.

Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS