" />
Ponedjeljak, Juni 1, 2020
Banner Top

Mještani Ljutočke doline, lokaliteta udaljenog tridesetak kilometara od Bihaća, danas su zajedno s predstavnicima Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona obilježili godišnjicu stradanja Bošnjaka.

Posjetom spomen-obilježju i masovnoj grobnici Bezdana, šehidskom mezarju Duliba, te šehidskim spomen- obilježjima u Kulen-Vakufu i Orašcu odata je počast stradalima, te je ukazano da za zločine još niko od naredbodavaca nije odgovarao.

Godišnjici su prisustvovali i ministar za boračka pitanja USK-a Ermin Zulić i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji su istakli da zločini koji su počinjeni nad stanovnicima Ljutočke doline moraju biti trajna opomena da se više nikada zločin ne dogodi.

– Mještani Orašca, Ćukova, Klise i Kulen-Vakufa u ljeto 1992. godine napadnuti su i ubijani samo zbog druge vjere i nacije. Te stravične zločine počinile su dojučerašnje komšije koje nisu poštedjele ni djecu i žene. Ti zločini nikada neće biti zaboravljeni i nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će porodice ubijenih dobiti satisfakciju u vidu kažnjavanja odgovornih – naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Jama Bezdana nalazi se na 744 metra nadmorske visine, dubina sa koje su vađena tijela dostizala je i 83 metara. Početak ekshumacije tijela iz masovne grobnice Bezdana započeo je 1997. godine. Proces ekshumacije, obdukcije i identifikacije trajao je do 1997.godine. Iz masovne grobnice Bezdana ekshumirana su 83 posmrtna ostatka ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Bihaća.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS