Utorak, Novembar 12, 2019
Banner Top
BIHAĆ je zapostavljen: Vrati se Hamdo sve ti je oprošteno

Da Bihać najbolje zna mrziti uspješne svoje građane, najbolje se može vidjeti iz primjera Hamdije Lipovače. Od čovjeka kome je Bihać ne tako davno dao oko 30.000 glasova, što je u historiji ovog grada rekord kojeg još zadugo neće uspjeti pobiti svi kandidati za prvog čovjeka Grada, do samog dna ljudskosti i odnosa prema čovjeku kome su se do jučer svi umiljavali (biće radi vlastite koriste) kroz što se može vidjeti sva surovost tzv “fine gradske raje” i njene kvazi kulture i nivoa koji ne prelazi granice ruralnog koga toliko često napadaju.

Intelektualac i političar  sa europskim pedigreom

Hamdija Lipovača je dijete Bihaća, intelektualac i političar koji je stasavao u familiji Podzeraca koja ima renomirani pedigre i status u Unsko-sanskom kantonu ili onom što geografski nazivamo Krajina. Pozderci su bili poštovani kod svih: Bošnjaka, Hrvata, Srba, partizana ali i onih drugih. Zlobnici će im prišiti izdaje i različite negativnosti, ali historija će posvjedočiti o njihovi djelima i zaslugama koje s pravom nose u bošnjačkom, ali i kod drugih naroda. Slovio je za uspješnog političara sve dok se sa nivoa urbanog nije spustio na nivo ruralnog koalirajući sa političarima ispod njegovog nivoa, a onda su ga ti isti ruralci sredili onako kako samo oni znaju srediti građane. Najveća mana mu je što je prema svima bio dobar, radio na infrastrukturnom razvoju grada (sjetimo se samo projekta zaobilaznice od Binga do kantonalne bolnice jedan od najboljih poslijeratnih projekata koji i danas crpi beneficije za cijeli grad) i zapošljavao svoje Bišćane, ali i one koji nisu iz Bihaća, što ga je kasnije koštalo političke karijere.

Udrite ga braćo da se nikad ne podigne

Neprijatelji Bihaća, ujedinjeni nekom čudnom nevidljivom energijom fokusiranom na stagnaciju grada, okupili su se oko jednog: Lipovača mora pasti i biti izopćen iz političkog života grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona. Ti isti, među kojima i prodane bihaćke duše koje i dalje inzistiraju na tome da su “fina gradska raja” udružili su se da Lipovaču što više ocrne i oljagaju javnosti u čemu su, nažalost, uspjeli. Njihov angažman na tom polju i danas traje, a glavni i jedini cilj im je “udrite ga braćo da se nikad ne podigne” jer vrlo dobro znaju da Lipovača o njima sve zna i da bi njegov povratak u politiku, ujedno značio i kraj njihove političke karijere, koja je sve ono što vidimo i još uvijek gledamo od 2015. godine do danas, a govorili su da će biti bolje kad Lipovača ode i pozivali građane putem svojih jeftinih medija koje im je isti taj Lipovača isnfinacirao da ih naprave, govoreći “samo da on ode sve će biti bolje” procvijetaće i Bihać i kanton. A da li je procvijetao, zaključite sami? Da li su i šta su napravili za Bihać i kanton vatreni govornici koje je sam Lipovača (iz demokratske kulture) pustio da mu palamude za govornicom Skupštine USK dok su ga rušile sve političke “elite” i pokreti 2014. godine, a on (tada) sam nadjačao.

Zahvaljujući Lipovači Bihać ima poznastva

Općine, županije, kantoni, pokrajine i države s kojima Bihać i kanton danas imaju i održavaju uspješnu saradnju i prijateljske odnose, dosegli smo zahvaljujući njemu i njegovoj proeuropskoj politici koju je vodio u dva načelnička mandata i jednom premijerskom. A danas “fina gradska raja” postavlja u centru grada table s putokazima i imenima općina i gradova s kojima Bihać ima saradnju i kite se Lipovačinim perjem ne nudeći gradu ništa novo osim blijedog pokušaja kopiranja Lipovačine politike: “Gospodo, ponudite Bišćanima nešto novo ili odstupite” – najbolji bi bio slogan za nekog od budućih kandidata za gradonačelnika Grada Bihaća!

Izdali ga prijatelji izdao ga grad

Fenomen za istraživačku tezu bio bi odnos Bihaća i Bišćana prema svojim sugrađanima i ljudima koji su mu doprinjeli. Nije Lipovača jedini, ali zasigurno će u historiji ostati upisan kao primjer kako je Grad Bihać i bihaćka raja jednog od njegovih zaslužnih građana spustila na samo dno ljestvice međuljudskih odnosa. Većinu njih je Lipovača pomogao, zaposlio a neke i “stvorio” napravivši od njih neka imena (ako se to tako i može kazati). Na kraju su ga svi oni odreda popljuvali i s pljuvanjem nastavili. Uprkos tome oni ne mogu obrisati niti, zarad ličnih političkih interesa i igara, uništiti i iz sjećanja građana potisnuti ono što je Lipovača za Grad Bihać i za sve njih uradio.

Lipovača će ostati čovjek na kraju (bez obzira šta mu sve prebacivali oni što su ogrezli u stvarima koje njemu prebacuju) a oni će ostati politički miševi koji se glođu za koru hljeba i prodaju svoje prijatelje i “braću” u koju su se kleli!

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS