" />
Utorak, Juni 2, 2020
Banner Top

S prijašnjih 3,5 posto, prognozu rasta BDP-a za 2019. godinu snizili smo na 3 posto uglavnom temeljem slabijeg trenda vanjske potražnje, zastoja u privatnim kapitalnim izdacima, te blagog usporavanja privatne potrošnje.

Istakao je to Hrvoje Stojić, direktor Odjela ekonomskih istraživanja Addiko Grupacije u danas objavljenoj analizi glavnih ekonomskih trendova u Bosni i Hercegovini.

– Očekujemo da će budžet ostati u suficitu zbog plana privremenog finansiranja za prvo polugodište 2019. godine, ograničene potrošnje, odgođenih javnih kapitalnih izdataka, dok se jaz u tekućem računu nastavlja povećavati uslijed pojačane potražnje za uvozom i potrošnjom, naglašava Stojić.

Kako objašnjava, bh. ekonomija se pokazala otpornijom na kontinuiranu političku nestabilnost.

– Ipak, smanjili smo prognozu rasta BDP-a za 2019. godinu na 3 posto uslijed znatno slabijeg impulsa vanjske potražnje i posljedičnih odgađanja privatnih kapitalnih izdataka, kao važnih pokretača potrošnje. Unatoč političkim pitanjima, ubrzanje ulaganja pružit će oslonac rastu putem energetskih projekata, cestovnih infrastrukturnih projekata sufinansiranim od strane EBRD-a, te stambene izgradnje. Privatna će potrošnja usporiti no ostaje poduprta snažnijim tržištem rada, rastom zaduživanja i prilivom od turizma. Rizici za rast uglavnom su politički. Nakon formiranja državne vlade i povratne informacije Brisela o upitniku EU-a tokom drugog kvartala, BiH može ponovno pokrenuti reforme s ciljem EU kandidature (2020), no s izgledima za kasniji ulazak – Stojićev je stav.

On je izrazio očekivanje da će apetit za potrošnjom opadati kada nova vlada nastavi razgovore s MMF-om.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS