" />
Srijeda, Maj 27, 2020
Banner Top

Demografski slom Bosne i Hercegovine, nažalost, je činjenica. Radno sposobni u velikom dijelu napustili su zemlju u potrazi za boljim životom, većom plaćom i svim drugim uslovima koje ovdje nisu mogli dobiti. Iako se u posljednje vrijeme privrednici trude nešto većim plaćama zadržati preostale u zemlji, i dalje se radi o mizernim brojkama da bi nekog ”prikovali” za radna mjesta i da bi osjetili sigurnost, piše “Večernji list“.

Uposljednje dvije godine, FBiH je napustilo čak 620 doktora, prosječne starosti 57,8 godina, što praktički znači da gubimo one najiskusnije. Broj bi mogao biti i veći jer određeni broj doktora po okončanju fakulteta odmah odlazi iz države, bez da se prijavi u Liječničku komoru, a najgore je što odlazi i onaj kadar koji bi za 10 – 15 godina treba preuzeti zdravstveni sistem.

Kao najčešći razlog za odlazak iz BiH doktori navode prvenstveno niske plaće i loš socijalno-statusni položaj doktora medicine u bh. društvu.

Ovih dana, HMS objavio je analizu o demografskom slomu BiH, a sugovornik je bio dr. Žarko Dugandžić, docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koji, između ostalog, predaje Demogeografiju i Demogeografsku analizu malih područja.

Dr. Dugandžić kaže da se može iščitati kako se u posljednjih pet godina iz BiH iselilo više od 170.000 osoba. Tako da bi najkraća dijagnoza trenutačnog stanja u BiH, prema njegovoj ocjeni, glasila: rađa se sve manje djece, sve više ljudi umire, radno sposobni se iseljavaju.

Radi se o klasičnom demografskom slomu koji podrazumijeva: ukupnu depopulaciju, prirodnu depopulaciju, negativnu migracijsku bilancu, demografsko starenje te prostornu populacijsku polarizaciju”, upozorava za HMS dr. Dugandžić.

Odgovorio je i na pitanje šta bi pokazao novi popis stanovništva.

“Još kad bi se tijekom popisa koristila koncepcija de facto ili prisutnog stanovništva, pokazalo bi se da nijednog naroda nema u onom broju kao što je bio prikazan 2013”, kaže dr. Dugandžić, naglašavajući da je sigurno da u BiH danas nema više od 2,5 miliona stanovnika.

Recimo, na popisu iz 2013. bilo ih je nešto više od 3,5 miliona. Kad je u pitanju državna statistika, vjerojatno bi, kaže, bile vjerodostojnije brojke ilegalnih migranata u BiH kojih je već blizu 9000 nego li saznanja o vlastitom stanovništvu.

Ističe da će “zbog selektivnog propuštanja u zapadnu Europu veliki broj migranata ostati zaglavljen na prostoru BiH”.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS