Srijeda, April 1, 2020
Banner Top
Bh. doktor Denis Arifović iz Njemačke: Izbjegavajte rukovanje

Pandemija koronavirusa je veliki izazov koji će još potrajati, upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel, te pozvala stanovništvo te zemlje na solidarnost. Ona je upozorila i da će potraga za lijekovima i vakcinom potrajati. 

Vlada Njemačke je poručila građanima i kako nema potrebe za stvaranjem zaliha hrane, jer ne postoje problemi sa snabdijevanjem. 

Čelnici pojedinih regija u njemačkoj tražili su i jači angažman vojnih snaga u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom, posebno medicinskog osoblja. 

U razgovoru za “Avaz”, bh. doktor Denis Arifović, koji već godinama živi i radi na jugu njemačke u pokrajini Berchtesgadener Land, navodi kako se očekuje da bi val epidemije mogao stići tek u narednih nekoliko sedmica. Kako je naveo, stanje u ovom regionu je zasad stabilno. 

– Živimo u južnom dijelu Njemačke, na granici s Austrijom. Bolnica u kojoj radim još nema nijednog zabilježenog slučaja zaraze virusom Covid-19. Val epidemije bi tek mogao stići i za to se već i uveliko pripremamo u bolnici – naveo je doktor Arifović. 

U ovom malom gradiću, u kojem živi 20.000 stanovnika ima 10 respiratora spremnih za najteže pacijente, naveo je naš sagovornik.

– Od sljedeće sedmice se odgađaju sve operacije koje nisu hitne s ciljem da imamo što više slobodnih intenzivnih kreveta. Najbitnije je redovno, temeljito i dovoljno dugo pranje ruku, izbjegavati trenutno rukovanje ako je ikako moguće i izbjegavati velike gužve – dodao je doktor Arifović. 

On je naveo kako je cilj prolongitati epidemiju kako ne bi imali veliki broj teških slučajeva u kratkom vremenskom periodu jer bi tada i sam njemački sistem došao u tešku poziciju.

Dodao je i kako je problem u regionu u kojem radi to što ga naseljava uglavnom starija populacija koja je posebno ugrožena, kao i multimorbidni pacijenti.

– Među stanovništvom se osjeti izvjesna doza straha i nesigurnosti. Kupuju se zalihe osnovnih namirnica iako po mom mišljenju za tim trenutno i nema potrebe. Od ponedjeljka će univerziteti, škole i vrtići u Bavarskoj biti zatvoreni. Za roditelje kod kojih su djeca manja, i ne mogu sama ostati kod kuće, a rade u bolnici, policiji i supermarketima će biti obezbijeđen nadzor nad djecom u nekom od vrtića ili škola – rekao je naš sagovornik. 

Istakao je i kako se stanje mijenja iz dana u dan te da niko ne može predvidjeti šta će biti za nekoliko sedmica.

– Treba shvatiti ovu pandemiju ozbiljno i striktno se pridržavati uputa doktora i drugih nadležnih službi – rekao je doktor Arifović. 

Izvor: Avaz.ba

Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS